Podle našich informací měl být hlavním iniciátorem otřesného činu právě Jan. Benzin načepovali tři mladíci do PET lahví a vydali se na místo. „Jan sehnal řidiče Jakuba a jel s Richardem ke kostelu. Z auta pozoroval, jak jeho ještě nezletilý komplic umísťuje ke stavbě lahve. Po zapálení ujeli a řidiči za odvoz zaplatili,“ uvedl zdroj Blesku obeznámený se zněním obžaloby.

Vzácný kostel ze 16. století lehl kompletně popelem – zbyl jenom kříž. Škoda byla vyčíslena na 50 milionů korun. Janovi hluboce věřící rodiče jsou podle deníku Právo v šoku. „Je možné, že to má z té těžké nemoci. Muselo se to nějak projevit. Snažil se s tím bojovat, ale nepomohly mu ani lázně, nemoc se pořád zhoršovala. Přidalo se i onemocnění srdce. Myslím si, že se z té nemoci zbláznil. Jinak tomu nerozumím, nemůžu spát a myslím na to doslova každou minutu,“ řekl otec.

Jan trpí Friedreichovou ataxií, nevyléčitelným onemocněním, které postihuje nervové tkáně v mozečku, který zodpovídá za motoriku a rovnováhu. Janův otec popsal, jak jejich synovi nemoc změnila život.

„Pokud nebyl ve škole nebo na rehabilitacích, seděl v pokojíčku. Nepil, nekouřil, za celý červenec byl venku snad dvakrát nebo třikrát. Proto jsme byli docela rádi, když se někdy šel provětrat. V tu noc, kdy došlo k požáru, jsme vůbec nevěděli, kam jde. Neříkal nám to, vždyť už je plnoletý.“ Kluky, se kterými měl Jan čin spáchat, jeho otec podle vlastních slov vůbec nezná.

Sousedé se shodují, že jde o spořádanou rodinu – Janovo jednání je všechny překvapilo. „Mají pět dětí, které jsou velmi slušně vychované. Nejstarší dcera už je také dospělá a studuje vysokou školu. Jsme z toho opravdu všichni špatní a rodiče litujeme,“ prohlásila sousedka.

I oni spekulují o motivu k tak otřesné věci – tvrdí, že se chtěl pomstít Bohu za svou nemoc. „Je možné, že prosil Pánaboha, aby mu od nemoci ulevil, a když pomoc nepřicházela, něco se v něm zlomilo. Je mi jasné, že je to spekulace, ale jiný důvod, proč mohl spáchat takovou věc, nikoho z nás opravdu nenapadl,“ uvedl jeden ze sousedů.

Otec dalšího z údajných žhářů svého syna příliš nelituje. „Trest si samozřejmě zaslouží, to je jasné. Zničil život nejenom sobě, ale i svým blízkým, je to fakt hrůza.“ 

Fotogalerie
40 fotografií