S rozsáhlým požárem pole bojovali u Zhoře hasiči. „Vzhledem k tomu, že zhruba kilometrová fronta požáru rychle postupovala k lesu, vyslalo operační středisko už v prvních minutách jednotky z celého druhého stupně, tedy profesionální hasiče z Nýřan a ze Stříbra se dvěma cisternami a osm jednotek sboru dobrovolných hasičů z okolních obcí,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Dva místní rybníky sloužily jako čerpací stanoviště. „Kvůli zabezpečení příjezdu jednotek k požáru a zajištění dopravy vody si vyžádal velitel zásahu u PČR zastavení dopravy od dálnice až do obce Zhoř,“ dodala Jakoubková s tím, že uzavírka provoz na dálnici nijak neomezila.

„Bohužel i přesto, že jsme nasadili veškeré síly a prostředky, na několika místech oheň překročil hranici lesa. Místní zemědělci oboráním spáleniště zabránili šíření požáru po poli,“ popsala Jakoubková s tím, že se krátce nato podařilo pole uhasit a požár lesa dostat pod kontrolu. 

Hasiči postupně prolévali vodou kořeny stromů a dohašovali jednotlivá ohniska. Kvůli předpovědi počasí a očekávaným horkým dnům hasiči na okraji spáleniště vytvořili přes metr široký protipožární pás. Museli shrnout hrabanku až na minerální zeminu,“ vysvětlila Jakoubková. 

Příčinu vzniku požáru vyšetřovatel zatím nestanovil, předpokládá se, že odlétla jiskra od sekací lišty zemědělského stroje. Škody jsou vyčíslené na 100 tisíc, hasičům se podařilo uchránit hodnoty za 1 milion korun.

Fotogalerie
15 fotografií