Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Firma souhlasí s prodejem vepřína na místě romského holokaustu. Cena je tajná

Autor: mah, ČTK - 
31. července 2017
11:01

Vepřín v Letech stojí u památníku romského holokaustu. Akcionáři společnosti AGPI v pondělí schválili, že firma může jednat o převodu vepřína na stát. Ani oni ale zatím netuší, jakou částku firma za vepřín získá.

Vedení společnosti cenu nesdělilo ani na valné hromadě s odkazem na to, že jednání se vedou v utajeném režimu. AGPI ale sumu zveřejní v případě, že se s vládou dohodne.

Zda k dohodě dojde, záleží podle místopředsedy představenstva Jana Čecha na nabídce, kterou dá stát. Pro převod provozu v Letech hlasovalo podle konečných údajů 88 procent přítomných akcionářů, proti bylo 11 procent.

Čeká se na konkrétní nabídku státu

Valné hromady ve Vrcovicích na Písecku se zúčastnily necelé dvě desítky akcionářů. Ve zdůvodnění usnesení společnost uvedla, že o situaci vepřína v místě romského tábora z doby druhé světové války se jedná přes 20 let.

I Sobotkova vláda přitom deklaruje prioritní zájem o odstranění vepřína. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zadal mezi zbývajícími hlavními úkoly právě situaci kolem Letů nedávno ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL).

„Vše závisí na konkrétní nabídce, ale ta zatím není,“ uvedlo nyní vedení firmy. Místopředseda představenstva Jan Čech na valné hromadě řekl, že vedení AGPI ministrům řeklo, jakou má představu o ceně.

Diskrétní jednání

Jednání trvají, zakázka je v diskrétním režimu s ohledem na zúčastněné partnery,“ uvedla dnes mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Ministerstvo bylo pověřeno získáním posudku na ocenění vepřína, vítězná firma ho vypracovala za 228 690 korun včetně DPH. Vláda posudek použila k dalšímu jednání s majitelem vepřína.

„Vláda má eminentní zájem to řešit, v návrzích žádná jiná vláda nedošla tak daleko. Ještě ale nemáme cenu ani podmínky,“ řekl Čech na valné hromadě.

Zvířata prodají zvlášť

Zdůraznil, že areál by firma na stát převedla bez zvířat a zaměstnanců. „Kdyby k tomu došlo, zvířata si musíme prodat. Cíl je vše, co bude v tom areálu, prodat. Do ukončení jednání se nebude o parametrech jednání hovořit, jsou ve vyhrazeném režimu,“ řekl Čech akcionářům.

Vláda má podle Čecha dva posudky, jakou cenu areál má, AGPI si nechalo zpracovat studii, kolik peněz by stálo postavit nový areál vepřína. Na dotaz jednoho akcionáře Čech řekl, že vepřín by mohlo pravděpodobně koupit Muzeum romské kultury nebo Ústav pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Herman chce dohodu do září

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) rozhodnutí akcionářů uvítal. „Jde o významný krok k vyřešení letitého problému kolem vepřína v Letech,“ reagoval ministr na zprávu, že valná hromada společnosti AGPI schválila jeho prodej. Dodal, že vláda bude materiál k převodu projednávat na přelomu srpna a září.

 „Vzhledem k vyhrazenému charakteru této věci nemůžeme být v tuto chvíli konkrétnější,“ odpověděl Herman na dotaz, kolik stát za vepřín zaplatí.

Česko za vepřín na romském pietním místě sklízí kritiku domácích i mezinárodních organizací. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament. O odkupu a zbourání diskutovalo už několik vlád, cena nepadla ale nikdy.

Majitelé dříve požadovali až 300 milionů

V červnu 1998 tehdejší ministr Vladimír Mlynář uvedl, že soudní odhad ceny vepřína činil 50 milionů korun a tržní odhad podle majitelů 140 milionů, vlastníci ale požadovali 300 milionů. Prezident Miloš Zeman v červnu řekl, že ještě jako premiér farmu odmítl zrušit, protože by to daňové poplatníky tehdy stálo asi 400 milionů. Je prý také proti likvidování prosperujícího podniku. Už dříve mluvil o tom, že by o práci přišla řada lidí. Podle Hermana v letském vepříně pracuje ale jen osm zaměstnanců.

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva kultury by po podpisu kupní smlouvy následovala demolice výkrmny, asanace prostoru, zpracování projektové dokumentace k památníku a jeho výstavba. Úprava areálu je záležitost dalších let.

bobou ( 1. srpna 2017 13:53 )

Plně s Vámi souhlasím. Jen by jsem si ještě dovolil dodat, že to byl pracovní tábor zřízený hrabětem Schwarzenberkem. Takže rozhodně žádný koncentrační tábor zde nikdy nebyl, ten z vepřína udělala média. Měl by se ještě včas zastavit jeho výkup za peníze daňových poplatníků. Jak může stát vykupovat něco, co nebylo a neexistuje.

ylatouf ( 31. července 2017 14:02 )

Jakékoli prase je užitečnější,chytřejší a milejší jak cikán.

bullshit ( 31. července 2017 12:35 )

Naprosto přesně a decentně popsáno. Viděl jsem dokument, který uvádí, že do vepřína zasahoval pouze roh tábora. Byl jsem se tam podívat a myslím, že místo je za peníze daňových polatníků hezky upraveno a uděláno. Další výdaje asi ve stovkách milionů jsou naprosto zbytečně vyhozené peníze. Hlavně že prudí hospodské s EET ale tady se ty navíc vybrané peníze stejně promrdají.

santikxauz ( 31. července 2017 12:12 )

Doufám,že se o to romové budou starat,ne jako o své byty,to by tam vzniklo největší skladiště odpadu.

gabreta ( 31. července 2017 11:55 )

Tábor v Letech byl tábor pracovní a ne koncentrační, jak mají na fotce naši opálení spoluobčané. Další věc, nebyl zřízen pro Cikány, ale pro všechny, co se vyhýbali práci, tedy v něm byli i bílí!! A nejvtipnější je titulek, kde se píše o Romským holokaustu v Letech. Nejspíš pro to, že je u nich povinnost pracovat, je považováno za Holokaust!!

Zobrazit celou diskusi