Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Málo vody hatí plány. Cestu na Orlík po Vltavě stavěli 10 let, stála 2 miliardy

Autor: mah - 
28. července 2017
06:06

S velkou slávou otevíralo Ředitelství vodních cest (ŘVC) s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO) poslední komoru na řece Vltavě. Rekreanti se díky ní měli lodí dostat z centra Českých Budějovic až na orlickou přehradu. Aby to bylo možné, neváhalo ministerstvo a ŘVC během deseti let investovat dvě miliardy korun. Po velké slávě ale v červenci přišlo vystřízlivění. V orlické nádrži je málo vody a lidé si tak cestu nemohli užít ani dva měsíce. Zlepšení situace je navíc v nedohlednu.

Při otevírání poslední plavební komory 20. května na jezu v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou padala odvážná srovnání.

„Před dvaceti lety byl padesátikilometrový Baťův kanál na Moravě zarostlý vodní tok bez zájmu lidí o rekreaci. V současné době se na něm plaví 100 tisíc návštěvníků ročně. Teď i Vltava nabídne zájemcům možnost strávit podobnou příjemnou, třeba i týdenní dovolenou,“ radoval se ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) při srovnání s populární rekreační destinací na Moravě.

Na řece vznikla čtyři zdymadla a upraveno muselo být 15 km koryta. Dohromady s dvěma novými přístavy a pěti přístavišti stálo celé dílo dvě miliardy korun, přispěla na něj i Evropská unie.

Turisté si díky tomu měli užít bezmála 100kilometrovou plavbu z Českých Budějovic až k přehradě na Orlíku. Menší lodě měly mít možnost doplout až do Prahy.

Provoz přerušili, vody je málo

Pokud jste ministrem Ťokem slibovanou týdenní dovolenou nestihli, možná se jí už letos nedočkáte. Státní plavební správa oznámila, že od začátku července je přerušen provoz přes komoru Kořensko.

Důvodem je nízký stav hladiny na přehradě Orlík. Aby komora fungovala, musí být hladina minimálně 347,6 metru nad mořem. V dnešních dnech ale klesla až ke 346 m. n. m. Cesta tedy nefungovala ani dva měsíce.

Ředitelství přiznalo, že nedostatek vody překvapil i je. Zástupce ředitele ŘVC Jan Bukovský k tomu uvedl, že s takto nízkou hladinou na Orlíku nepočítali. „K úbytkům na přehradě, které mají vliv na provoz komory Kořensko, dochází v normálních letech až na konci léta nebo během září,“ uvedl k tomu.

Pro rekreanty, kteří by si rádi prohlédli jihočeské zámky z nezvyklé perspektivy během jedné vyjížďky, Bukovský dobré zprávy neměl. ŘSC neví, proč pokles hladiny přišel o více než dva měsíce dříve. Zároveň dodal, že velký vliv na výšku hladiny na přehradě má Povodí Vltavy a způsob, jakým se rozhodne hospodařit, na což ŘSC nemá vliv. Turisté se tak nemusí dočkat, ani kdyby začalo více pršet.

Video: Výlety lodí jsou v ČR populární.
Video  Příjezd lodi Vltava ke zbraslavskému molu  - Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vaber ( 28. července 2017 08:37 )

voda která spadla v poslední době se prosákla tak do hloubky 10-15 cm takže bezvýznamné a níže je sucho, hladina v Orlíku klesá protože vodu vypouští, aby bylo dost pro Prahu ,aby se mohly ředit ty sr+++y co vypouští čističky ,které skoro nic nečistí a ministr to nazval ,,zhoršení kvality vody,, bude zábava až vypustí celou kaskádu to bude chaos a ten stav přijde, budte si jisti

jonn ( 28. července 2017 06:48 )

V Čechách celkem dost prší a oni mají prázdné přehrady , soudruzi hospodáři .

Zobrazit celou diskusi