Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pole vysekali pomocí GPSky. Teď jsou z nich obří kukuřičná bludiště

Autor: zzu - 
23. července 2017
17:01

Po celé České republice letos vyrostlo 25 kukuřičných bludišť. Takzvaní Kukuřičáci mají bavit malé i velké návštěvníky. Za cíl si kladou hlavně to, aby se děti chvíli hýbaly na čerstvém vzduchu. Není to ale úplná novinka. Podobné bludiště existuje u Jindřichova Hradce. 

Kukuřičáci jsou zbrusu nový projekt, který láká do velikých kukuřičných labyrintů. Každé bludiště má rozlohu větší než jeden hektar. Největší je potom skoro čtyřhektarové v Brně. „Zrealizovali jsme to letos, je to novinka na všech místech. Inspirovali jsme se v zahraničí – bludiště mají v USA, Británii nebo třeba v Německu. Přes zimu jsme to naplánovali, jde o rychlý nápad i rychlou realizaci,“ uvedla pro Blesk.cz spoluautorka Jitka Janichová.

Podle Janichové bylo nejvíc problematické sehnat pozemky. Ne na všech místech bylo možné pronajmout kukuřičné pole, nebo takové, které by mělo požadovaný rozměr. Kukuřice navíc nepřijde vniveč. Na podzim ji farmáři, kteří pole pronajali, normálně sklidí.

Kukuřičná pole letos vznikla na 25 místech.

Pole upravila speciální sekačka s GPSkou

„Museli jsme si vytipovat majitele, provozovatele polí, domluvit se s nimi, jestli to můžeme realizovat, smluvně se domluvit na pronájmu kukuřice. Chtěli jsme, aby to byl alespoň hektar plochy. Potom jsme podle programu vymysleli typy bludišť, zakreslili je pak pomocí souřadnic aby se podle nich dalo upravit bludiště při sekání. To bylo vcelku náročné,“ popsala Janichová celý proces vzniku, kdy se pomocí zařízení GPS a speciálně upravené sekačky pustili do práce.

Bludiště zatím nikoho z návštěvníků nepohltilo, vždycky trefili do cíle, pomáhá v tom i vlajka, která je připevněná na domečku, ve kterém prodávají vstupenky. „Někde je kukuřice už dvoumetrová, jinde, jako třeba v jižních oblastech – Břeclavsko, Zlínsko, má kolem 150 centimetrů. Bloudit se v ní dá. Pokud vyrazí skupinka, tak třeba neví, kde kdo je, ale vždycky se doberou konce. Všechna jsou zhruba na hektaru a obvodové cesty máme širší a táhlé, aby je to dovedlo k východu,“ popsala Janichová.

Labyrinty mají i naučný charakter. Na osmi stanovištích se návštěvníci můžou dočíst krajové zajímavosti a pomocí speciální aplikace zahrát hru. Aplikace závodníkům změří čas, který se potom promítne na webu. Zájemci pak soutěží jak místně, tak celonárodně. V bludištích navíc bývá zakomponováno něco, co je pro danou oblast charakteristické. „Na některých jsme se snažili vytvořit motiv dané oblasti. Třeba v Mladé Boleslavi v prostoru vzniklo z kukuřice auto, na Jižní Moravě hrozen vína, v Kladně kladívka,“ dodala Janichová. Jestli budou Kukuřičáci v provozu i příští rok, se uvidí na konci sezony, s tou se počítá přibližně na konec září.

Kukuřičáci u lidí slaví úspěchy. Třeba takhle je na sociální síti ohodnotila rodina Kristenova. „Byli jsme dnes v Opavském bludišti a byli jsme nadšení. Děti 4,5,7 a 9 let – doprovod maminka a babička. Bylo úžasně a moc jsme si to užili všichni. Právě koukám, do kterého města pojedeme bloudit příště.“

Největší, ale ne první

V minulosti vzniklo kukuřičné bludiště například v Rudolfově u Český Budějovic. Další, funkční labyrint (Léto v kukuřici) zájemci najdou kousek od Jindřichova Hradce v obci Roseč.

„My máme letos čtvrtou sezonu. Labyrint máme při penzionu a je dvouhektarový. Podobný měli ještě v Budějovicích, ti začali buď před námi, nebo stejně jako my, nejsem si jistá, ale hned první rok přišlo velké sucho a kukuřice jim zaschla,“ uvedla pro Blesk.cz Blanka Zelinková, která pro kukuřičné bludiště pracuje.

Zdejší bludiště funguje při hotelu Veverčí dvůr. Přijít může ale kdokoli. Oblíbené útočiště je vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak třeba pro cyklisty. Návštěvníci tady můžou objevit širokou škálu zábavy, nejen procházku bludištěm.

Léto v kukuřici byl nápad Petra Köehlera. Letos jsme otevřeli 1. července a fungujeme do 30. září, podle počasí. Myslím, že lidem se to líbí. Nyní u nás probíhá soutěž o nejlepší fotografii z kukuřice, kde se soutěží o víkendový pobyt v našem penzionu Veverčí Dvůr, není to jen bludiště,“ popsala Zelinková.

Kukuřice je přibližně ve dvou metrech a lidé se v ní bez problémů schovají. Areál u kukuřice je plný atrakcí jako trampolína, pláž, herní hřiště. Je možné si zahrát ping pong nebo zajezdit na motokárách. Mají tady i občerstvení, návštěvníci tady můžou „pobýt“, není to jen bludiště, ale i sport a klidné posezení.

Léto v kukuřici se lidem líbí, například Lucie ve facebookovém hodnocení uvedla: Skvělý letní program v přírodě pro děti od šesti do dvanácti let, děti i my dospělí jsme si to fakt užili.“ Veronika ocenila také přilehlý bazén. „Nebýt tisíce vos, tak jsme si včera v kukuřici moc užili. Bazén – naprosto úžasná věc pro děti v těchto vedrech.“

Zobrazit celou diskusi