Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vnitro: Ne všechny festivaly jsou bezpečné. Přibude zátarasů i policie v civilu

Autor: bud - 
11. července 2017
06:25

Některé hudební festivaly nesplňují nároky na bezpečnostní opatření. Uvedlo to ministerstvo vnitra a vydalo speciální 16stránkový manuál pro pořadatele s informacemi, jak bezpečnost lépe zajistit. Základem je nahlášení akce, komunikace s policí nebo školení pořadatelského personálu. Kvůli hrozbě teroristických útoků chystají festivaly přísné kontroly a některé dokonce betonové zátarasy.

Pětatřicetiletá Lucie z Prahy loni navštívila hudební festival Colours of Ostrava a letos se na něj chystá znovu. Už loni zaznamenala přísnější kontroly u vstupů do areálu a ani tentokrát s nimi nebude mít problém. „Vůbec mi ty prohlídky nevadí. Spíše jsem za větší bezpečnost ráda, protože si chci užít vystoupení bez strachu a nervozity,“ řekla Lucie pro Blesk.cz s tím, že z případných útoků obavy nemá.

Bezpečnost návštěvníků je pro pořadatele ostravského festivalu klíčová a proto každý rok opatření pro její zajištění zpřísňují. „Už loni jsme zavedli kromě osobních prohlídek při vstupu také ruční skenery kovů. Letos nově využijeme betonové zátarasy,“ uvedl Jiří Sedlák z mediálního zastoupení festivalu.

Pro zátarasy se rozhodli i kvůli loňského teroristického útoku ve francouzské Nice, kde útočník najel nákladním autem do lidí. Útok se odehrál v době konání festivalu a zemřelo při něm 87 lidí. Pořadatelé také úzce spolupracují s policií. „Součinnost s policií, zdravotnickou službou a dalšími bezpečnostními složkami je intenzivní a připravuje se už dopředu před konáním festivalu,“ dodal Sedlák.

Evakuační plán i varovné zprávy

Právě spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému nebo preventivní analýza hrozeb a rizik patří k základním opatřením, která ve svém materiálu pro pořadatele festivalů popisuje ministerstvo vnitra. Jde o 11 bodů, které by měly být dodrženy, aby nedošlo k ohrožení lidí.

Nechybí mezi nimi vytvoření evakuačních plánů, příprava varovných zpráv nebo pravidelné koordinační porady s bezpečnostními složkami. „Přidanou hodnotu brožury vidíme zejména v tom, že všichni zúčastnění, tedy policie, obce i pořadatelé mají pohromadě sepsané všechny povinnosti, práva a doporučení,“ uvedl mluvčí resortu Jiří Korbel s tím, že materiál má především preventivní charakter.

VIDEO: Podívejte se na folklorní festival ve Strážnici

Některé české festivaly podle resortu stále bezpečnostní rizika podceňují. „Řada festivalů je už dnes z bezpečnostního hlediska zajištěná dobře. Mnoho dalších ale z různých důvodů takto komplexně zajištěno není,“ říká bez dalšího upřesnění ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality David Chovanec.

Na dotaz Blesk.cz, o jaké festivaly jde, případně která opatření jsou přehlížena, ministerstvo neodpovědělo. Obecně nicméně platí, že větší festivaly vynakládají na bezpečnost více úsilí i peněz.

Policisté v civilu mezi návštěvníky

V pohotovosti jsou během letních festivalů také policisté. „Jelikož v Česku platí první stupeň ohrožení proti terorismu, policisté ve zvýšené míře dohlížejí na místa s větší koncentrací osob, což jsou také sportovní a kulturní akce. V souvislosti s těmito akcemi dané konkrétní krajské ředitelství policie připravuje bezpečnostní opatření a spolupracuje s pořadateli akcí,“ upřesnila Eva Kropáčová z policejního prezidia.

Policisté se běžně pohybují také přímo mezi návštěvníky. „Akce je nahlášena policii a my jim umožníme přístup do areálu i v civilu,“ popsala preventivní opatření Monika Freiberková, mluvčí festivalové tour LétoFest s tím, že v minulosti lidé neměli problém podrobit se prohlídce.

Některé festivaly v Česku už proběhly:

agfor ( 11. července 2017 12:53 )

Ano, hlavně hodně špiclů, aby se náhodou lidi nemohli potají domluvit a svrhnout konečně vládu kréťanů.

Zobrazit celou diskusi