Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čtvrtina zemědělců skončí, tvrdí šéf odborů. Pro zbytek chce plat 40 tisíc

Autor: ČTK, bk - 
9. července 2017
10:15

V budoucnu počet zaměstnanců v českém zemědělství klesne kvůli zvyšující se produktivitě práce a technologiím o čtvrtinu na 75 tisíc. Průměrný zaměstnanec by ale měl mít plat okolo 40 tisíc korun hrubého, řekl ČTK šéf zemědělských odborářů Bohumír Dufek. 

V zemědělství včetně rybářství a lesnictví předloni podle Zprávy o stavu zemědělství rostly v průměru platy o 1,3 procenta na 21 478 korun. Loňské údaje zatím nejsou známé. Zemědělců v předloňském roce znovu ubylo, jejich počet se meziročně snížil o 1,2 procenta na 100 900. Více než polovina z nich byla ve věku nad 45 let.

Odboráři uzavřeli se Zemědělským svazem ČR letos kolektivní smlouvu, podle které se tarify od dubna zvýšily v první až dvanácté platové třídě v průměru o 3,79 procenta.

Do budoucna by měly platy podle Dufka stoupat až na průměr 40 tisíc korun. „Na této úrovni by měl být oceněn český zemědělec. To zatím nehrozí, jsem si vědom, že to musí být vývoj, nesmí to jít skokově. Jsem rád, že nám dlouhodobě rostou platy v zemědělství v průměru o tři procenta,“ dodal.

Počet zaměstnanců se podle něj bude snižovat. „Ale to nebudou lidi, kteří by byli vyhozeni z těch firem, to bude všechno nárůst produktivity práce a technologií,“ upozornil.

„Super traktor“ není pro Ukrajince?

Zaměstnavatelé už nyní podle něj začínají hledět na kvalitu svých podřízených. „Kvalitní traktorista nebo kombajnér je k nezaplacení. Dneska není problém jít vedle do firmy a mít to zaplacené v úplně jiných penězích,“ myslí si Dufek.

Spolu s nástupem lepších technologií musí kvalifikovanost zaměstnanců podle něj vzrůst. „Rád bych viděl, jestli by si naši podnikatelé pustili do těch super traktorů Ukrajince,“ uzavřel.

O nástup větších pracovních sil z tohoto evropského státu například usiluje ministerstvo zemědělství, které chce vládě předložit návrh na zvýšení kvóty pro pracovníky z Ukrajiny mířící do tuzemského zemědělství o 1500 lidí. Zaměstnavatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek pracovníků určených například na sezónní práce.

Velkorysé finanční sliby zahrnuli do svého volebního programu sociální demokraté. Slíbili průměrný plat „přinejmenším“ 40 tisíc korun do pěti letuvažují o progresivním zdanění pro ty, jejichž měsíční plat převyšuje 80 tisíc korun.

Platy se zvýšili prodavačkám v supermarketech. Jejich zaměstnanci jim zvýšili mzdu o pět až 11 procent. Do 40 tisíc měsíčně mají ale ještě hodně daleko, zatím byl v průměr u této profese kolem 15 tisíc.

VIDEO: Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek o zdanění bohatých a 40 tisících průměrného platu


agfor ( 9. července 2017 17:37 )

Oni neskončí. Teď straší, že nebude úroda (jako každý rok), seberou dotace, potom se vymluví na počasí(sucho, mokro, horko, zima atd), seberou pojistky a pak stejně napálí ceny na neúnosnou mez. Nakonec neprodejné zboží zaorají (loni to byly papriky).

moiaza ( 9. července 2017 12:49 )

Hlupák se spokojí s každou zprávou a raduje se z každého slibu.

bullshit ( 9. července 2017 12:42 )

Je to tak, hlavně že odborář Dufek má výplatu ve správné výši.

lunatic ( 9. července 2017 11:47 )

Nikde však není nařízeno,že při platbě za auto nesmíte peníze přinést v tašce;pokud tedy existuje i jiná,zákonná varianta,tak se nemusíte jinak zpovídat - stačí zaplatit daně

lunatic ( 9. července 2017 11:44 )

Toto je však zcela poprávu,protože se šidí na daních ;až lidé nebudou mít v sobě pozůstatek totality,kdy zanjí jen svá práva a k povinnostem se nehlásí,zrušme to .Zatím se většina lidí chová ke státní kase tak,jakoby to byly jejich,rodinné peníze - matky tvrdí,že jsou samoživitelky,aby braly co nejvyšší podporu od státu a otec dítěte je pod gaučem,atd.

Zobrazit celou diskusi