Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Eura na dovolenou nakupte teď, radí analytici. Koruna je nejsilnější

Autor: pet - 
4. července 2017
12:05

Pokud se chystáte na dovolenou, spěchejte hned do banky vyměnit eura. Je pro to nejlepší chvíle. Koruna posílila natolik, že euro kleslo na rekordních 26,09 CZK. Nadále však česká měna zesilovat nebude, mohlo by však dojít k jejímu oslabení. Informovaly o tom dnes Hospodářské noviny.

Od zastavení intervencí ČNB v dubnu česká koruna posílila. Podle analytiků je tedy nejlepší čas na nákup eur na dovolenou. Podle Radomíra Jáče, hlavního ekonoma společnosti Generali Investments CEE, je stávající kurz velmi atraktivní a lidé by s nákupem měny neměli otálet.

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny, si myslí, že korunu posílily výroky guvernéra ČNB Rusnoka. Ten již minulý týden zvěstoval, že by banka mohla zvednout úrokové sazby, které by přilákaly investory.

VIDEO: Podívejte se, které destinace jsou bezpečné a kam vyrazit

Koruna by ale mohla i oslabit. Podíl by na tom mohli mít zahraniční investoři, kteří korunu koupili již dříve za slabší kurz a teď by se chtěli koruny zbavit, aby na ní vydělali.

ČNB začala korunu oslabovat už v listopadu 2013 z důvodů obav neproražení horní hranice 27 korun za euro. Letošní prázdniny jsou tedy po dlouhé době první, kdy je tuzemská měna opět volná.

Po ukončení zmražené koruny je dalším logickým krokem zvyšování úrokových sazeb. Samotní bankéři prohlašovali, že se ke zvyšování nechystají, to ale před týdnem vyvrátil guvernér Rusnok, který upozornil, že ke zvýšení by mohlo dojít již ve třetím čtvrtletí. 

agfor ( 4. července 2017 15:52 )

Hlavně, lidičky, nakupujte teď, dokud je za euro 26 Kč, aby debilové z ČNB tolik neprodělali.

Zobrazit celou diskusi