Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Unikátní expozice na Konopišti o smrti Františka Ferdinanda a vévodkyně Žofie: V jakých šatech umírala?

Autor: Jan Doležal - 
18. července 2017
22:18

Žádných sedm kulí jako v Sarajevu! Pouhé dva výstřely připravily v roce 1914 o život Františka Ferdinanda d'Este (†50) a jeho choť Žofii (†46). Od činu uplynulo 103 let. Lidé si mohou prohlédnout šaty, v nichž vévodkyně umírala, i kulku, jež ji zabila.

Šaty, které měla Žofie v okamžiku tragédie oblečené, byly po atentátu roztržené. Restaurátorka doplnila látkou ve stejné barvě středovou část šatů, všila ji a napojila na původní tkaninu tak, aby návštěvník poznal, co je ještě původní a co už je doplněno. Je vidět i otvor po kulce.

Ve sbírkách zámku je i ručník, kterým svědci atentátu bezprostředně po činu otírali krev z těla umírající Žofie. Před očima návštěvníků je ale pruh zkrvavené bílé látky, na níž je vyšitý monogram, ukrytý v depozitáři. Kastelánka Jana Sedláčková při návštěvě Blesku udělala výjimku a vzácný exponát ukázala.

Vévodkyně z Hohenbergu zemřela nešťastnou náhodou. Střela, která ji zabila, byla určena jejímu muži. Následník trůnu a jeho žena zemřeli po dvou výstřelech. Na vině tedy nebylo sedm kulí jako v Sarajevu, jak píše Jaroslav Hašek ve Švejkovi.

Vystavený je ale jen projektil, který se po atentátu podařilo vyjmout z těla Žofie. Františku Ferdinandovi byl ponechán v těle, protože jeho vyjmutí by znemožnilo vystavení těla zemřelého.

VIDEO: Výstava První republika: Jedinečné stroje ze soukromých sbírek

Video  Výstava První republika: Jedinečné stroje ze soukromých sbírek  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi