Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Antibakteriální mýdla mohou škodit těhotným, varují lékaři

Autor: Mii - 
2. července 2017
07:00

Antibakteriální mýdla vůbec nejsou lepší variantou klasických mýdel, naopak mohou škodit, varují dvě stovky lékařů a vědců. Společně vydali prohlášení, ve kterém požadují, aby se antibakteriální látky přestaly používat v nádobách na potraviny, cvičebních pomůckách nebo barvách.

„Lidé si myslí, že antibakteriální mýdla nabízejí lepší ochranu před mikroby a různými škodlivinami, ale obecně nedělají oproti klasickým mýdlům vůbec nic navíc,“ vysvětlovala expertka na environmentální zdraví ze sanfranciské univerzity Barbara Sattlerová v odborném časopise Environmental Health Perspectives, kde bylo prohlášení zveřejněno.

Podle ní je nejlepší používat obyčejné mýdlo a vodu. Tato kombinace totiž ve výsledku funguje lépe než antibakteriální gely, které nejenže nefungují, ale mohou zejména u těhotných a kojících žen způsobovat i zdravotní problémy. Dokážou totiž manipulovat s hormony v těle.

V USA již kvůli tomuto faktu bylo 19 nejrůznějších antibakteriálních přípravků zakázáno. Patří mezi ně například látky triclosan a triclocarban. Zdejší úřady tehdy uvedly, že nejsou efektivní a lidé jich používají přemíru.

Antibakteriální hrnec a podložka na jógu

Vědci ale nejsou nadšení z toho, že firmy začaly místo zakázaných látek používat jiné chemikálie, které jsou ještě horší.

„Když jsem se novinku o zákazu dozvěděla, byla jsem nesmírně šťastná. Pak jsem ale zašla do nejbližší drogerie a zjistila jsem, že většina produktů teď obsahuje ještě horší náhražky,“ vyprávěla doktorka Arlene Blumová. „Antibakteriální agenti se běžně ukrývají ve věcech, kde byste je nečekali, například v barvách, cvičebních pomůckách, v kuchyňském nádobí, pomůckách do školy nebo kuchyňských linkách,“ dodala Blumová s tím, že jsou kvůli tomuto faktu ještě nebezpečnější.

„Zákazníci si myslí, že přidané antibakteriální látky ochrání před infekcemi, ale u většiny produktů tomu tak není,“ dodal Ted Schettler, vedoucí iniciativy Science and Environmental Health Network. „Musíme vymyslet lepší alternativy, ať těmto antibakteriálním chemikáliím nemusíme být vystaveni,“ pokračoval Schettler.

VIDEO: Vědci letos stvořili umělou dělohu. Má pomoci nedonošeným dětem:

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi