Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Děčíně padl rekord: Provazochodec Danny tu napříč přešel Labe

Danny při zdolávání přechodu v Děčíně
Danny při zdolávání přechodu v Děčíně  (Autor: Instagram/Danny Menšík)
Autor: aba - 
15. května 2017
10:48

V neděli padl v Děčíně český rekord. Postaral se o něj provazochodec Danny Menšík (21), který přešel napříč řeku Labe.

Danny se věnuje stylu zvanému Slackline, tedy chození po plochém popruhu, který na rozdíl od lana na klasické provazochodectví není úplně napnutý, ale flexibilní a lehce prověšený. Tomuhle sportu propadl už v roce 2011 a od té doby si připsal nemalé úspěchy. Největším z nich je světový rekord, kterého dosáhl loni v Alpách, kde spolu s Francouzem Nathanem Paulinem překonal rekordní vzdálenost 1020 metrů ve výšce 650 metrů.

V Děčíně své umění předvedl v rámci akce Adrenalin Challenge, která je už tradičně součástí místních květnových slavností. Vzdálenost 260 metrů mezi Pastýřskou stěnou a zámkem na druhém břehu Labe překonal za sedm minut. Nezastavily ho ani trable s počasím a tak sice o dvě hodiny později, ale stále spokojený tuto trasu pokořil. „Šlo se mi dobře, sice trochu foukal vítr, ale to mi nevadí. Největší problém je vždycky v hlavě, ne v nohou. Je to opravdu dobrý pocit, že jsem překonal další rekord, zatím u nás nikdo takovou dálku nešel,“ usmíval se Danny v rozhovoru pro server idnes.cz.

Organizátoři zvali tohoto adrenalinového nadšence už na dřívější ročníky, jejich pozvání ale s díky odmítal, protože neměl dostatek zkušeností s dlouhou tratí. To se ale změnilo a letos výzvu přijal a uspěl. Ale ani u tak zkušeného lezce, jakým Danny je, není výjimka nervozita, která se před výkonem projevuje. "Asi nejhorší je bolest rukou. Pokaždé jsem hrozně nervózní a tuhnou mi z toho svaly. Křeče v ramenou cítím asi nejsilněji, protože mi tuhnou nejvíc,“ přiznává po úspěšně zdolané domácí výzvě. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi