Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velikonoční rekord: Pomlázka má 101 metrů. „Padly všechny vrby,“ říká autor

Autor: rys - 
3. dubna 2017
13:56

Novým českým rekordem se od soboty pyšní malebná obec Biskupice u Jevíčka. Rodák Ladislav Šumbera (25) tam upletl nejdelší velikonoční pomlázku v ČR. Superdlouhý tatar (jak se na Hané pomlázka nazývá) má délku od rukojeti k mašli 101 metrů.

V okruhu padesáti kilometrů padly všechny vrby,“ okomentoval s lehkou nadsázkou své pletařské úsilí Ladislav Šumbera a dodal: „Chtěl bych poděkovat všem, kdo mi především právě ve shánění proutí pomohli.“

Nápad uplést nejdelší pomlázku v ČR se zrodil v roce 2010. Tehdy Šumbera ustanovil český rekord 57 metrů. „Loni nás ale po letech pokořily Němčičky na jižní Moravě. To byl impulz, kdy jsem si řekl, že rekord vrátím do Biskupic,“ prozradil rekordman.

Biskupický pletař měl v plánu uplést pomlázku 100 metrů dlouhou. Svůj záměr nakonec ještě o metr překročil. „Do Němčiček bych chtěl vzkázat, ať to nezkóšijó. Porotože jestli oni třeba 150, tak já 200,“ prohlásil po oficiálním uznání nového rekordu Šumbera.

Úskalí? Sehnat proutí a slunce

Za největší úskalí vytvoření rekordu bylo podle pletaře sehnat proutí. „Nebylo to jednoduché, ale na druhé straně letos byla příhodná doba, že proutí bylo pěkně zelené, ohebné a nelámalo se,“ řekl Blesku Šumbera a dodal: „Při práci pak byl asi největší problém se sluníčkem. Je sice fajn, že se udělalo tak hezky, ale pracovat na přímém slunci bylo náročné.

K pletení pomlázek přivedl povoláním elektrikáře Šumberu jeho dědeček Antonín Machálek (73). „Co si pamatuju, tak už od první třídy mě brával s sebou na proutí a učil mě z něho plést,“ prozradil Šumbera, který je také držitelem rekordu za upletení největšího velikonočního vejce (2011, výška 253 cm) a rekordu za upletení největšího velikonočního zajíce z proutí (2012, výška 296 cm).

Oficiálně uznaný rekord

Nad vytvořením rekordu dohlížel Miroslav Marek prezident pelhřimovské agentury Dobrý den, která se stará o české rekordy. „Mohu oficiálně potvrdit, že pomlázka je dlouhá 101 metrů. Jedinečný je na tomto rekordu ještě jeden fakt, a to, že se na jeho vytvoření podílel jeden jediný člověk, Ladislav Šumbera,“ prohlásil oficiálně Marek.

djaba ( 3. dubna 2017 19:16 )

 Pochybný rekord.Orvat všechny proutky v dalekém okolí a znemožnit uplést svoji malou pomlázku ostatním je sobecké .Jen pro pár písmen v zápisu rekordů a nikomu to nic nepřinese .

Zobrazit celou diskusi