Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Klausův hmat, pustit Kajínka a krulišárna. České novotvary čeká vlastní kniha

Autor: zzu - 
7. června 2017
06:25

Sobotkovat, zčápit, krulišárna, ale i Klausův hmat nebo pustit Kajínka. Těmito a řadou dalších novotvarů ožívá čeština pod vlivem politické situace a věcí z běžného života. Martin Kavka nová slova sbírá už osm let na svém webu. Dva tisíce nejzdařilejších výrazů teď čeká i knižní slovníkové vydání, na které autor sbírá peníze na internetu.

Řada slov si bere na paškál politiky, prezidenty nevyjímaje. Třeba Václav Klaus se postaral o spojení „Klausův hmat“, což je schopnost nechat osobitě zmizet tužku ze stolu. Na bývalého vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) naráží třeba výraz „zčápit“ – získat dotace na svůj soukromý projekt.

A lidové tvořivosti nebyl ušetřen ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Sobotkovat“ znamená vyhýbat se přímé odpovědi nebo dlouze opakovat fráze. Jako „surikaty“ jsou pak označováni politici, kteří jen tak postávají na tiskových konferencích po boku řečníka.

Několik zápisů má na kontě také prezident Miloš Zeman. Ve slovníku se například objevila „milošt“ jako označení pro milost udělovanou prezidentem Milošem Zemanem. „Hodit Zemana“ potom znamená upadnout nebo klopýtnout.

Připomeňte si jedno klopýtnutí prezidenta Zemana:

Video  Klopýtnutí Miloše Zemana: Při pádu ho chytil bodyguard, prezident ztratil botu  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Martin Kavka (39) je profesí novinář. Před osmi lety založil web, na který si začal zapisovat zajímavá slova sám a možnost přidávat je dal i návštěvníkům stránek. Zprvu to šlo ztuha, dneska dostane i 60 příspěvků denně a celkem tady čtenář najde osm tisíc slov. „Někdo o mně říká, že jsem sběratel divných slov a to se mi líbí. Většina je ale vtipná a zábavná. Lidé si hrají s jazykem, takže vznikají opravdu zajímavá slova, ale jsou tam i regionální výrazy, třeba z jižních Čech, Hané, nebo z moravštiny,“ hodnotí Kavka.

Zatím vybral 20 tisíc. Zatím vybral 20 tisíc. | Martin Kavka

Politika i běžný život

Novotvary se netýkají jen politiků. Pojem „chřesťan“ například označuje milovníky chřestu. Trochu rozšířenější je „bílý sex“, v tomhle případě ale neoznačuje lásku ke sladkostem, ale večerní vyjídání ledničky. No a třeba „raptor“ je podle Češtiny 2.0 důchodce hrnoucí se ke zlevněnému zboží v některém z hypermarketů. Lidé tedy často popouští uzdu fantazii.

Ti, kdo přispějí, dostanou knihu přibližně na Vánoce. Ti, kdo přispějí, dostanou knihu přibližně na Vánoce. | Martin Kavka

Jazykovědci: Něco se uchytí, něco zapadne

Některá slova mají potenciál zůstat v češtině i do budoucna, přitakávají experti. „Pokud pán zachycuje všechno, co se objeví, tak některá slova mohou obohatit češtinu na dlouhou dobu, jiná zase zapadnou,“ uvedla Kamila Smejkalová z Ústavu pro jazyk český Akademie věd.

Nová slova vznikají ze dvou důvodů. „Zaprvé se může vyskytnout něco, co je potřeba nově pojmenovat a čeština si sama něco vytvoří. Například slovo „přeposílat“, ve smyslu přeposílat maily. Potom jsou slova, která si počešťuje a přejímá z cizích jazyků,“ zmínila Smejkalová.

„A za druhé jsou slova, která fungují jenom krátkodobě. Vynoří se tedy nějaká věc, pojmenuje se, a jak zmizí, zmizí i slovo. To jsou příležitostná slova. Co je chviličku módní a potom to zapadne, je dobře vidět ve slovníku neologismů. Jsou v něm slova, která se používají úplně běžně a potom slova, která zapadla,“ dodala.

Ve slovníku neologismů najdeme například „tejpování“, „tejpovat“, nebo „apgrejdovat“, které se běžně používají – mezi těmi dneska už nepoužívanými je například „riskantér“.

Kavka chce vybrat téměř 100 tisíc

Martin Kavka teď na vydání slovníku vybírá od lidí na portálu HitHit 95 tisíc. Po prvním týdnu nasbíral téměř 20 tisíc.

„Dělali jsme kalkulaci na celkovou sumu a rozplánovali jsme to na 45 dnů. Věříme, že se to za ten měsíc a půl nasbírá. Je to moje první kampaň, nevěděl jsem, co čekat, jestli lidi zareagují. No a oni reagují, což je fajn. Nemají nic v ruce a odměny dostanou až za půl roku,“ vysvětlil Kavka.

„Určitě by mohlo být pokračování, spousta slov se do knížky nedostane a zároveň jich hrozně moc přibývá. Letos by to měly být tři tisíce, zrychluje se nám dynamika přispívání a možná by to stálo za to, pokud se to podaří,“ prozradil. Kniha má podle autora hlavně potěšit a pobavit, lidé by si s ní mohli krátit třeba čekání u lékaře, nebo na úřadě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 7. června 2017 10:43 )

Dobrý!

Zobrazit celou diskusi