Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nový zákon o manipulaci s najetými kilometry: Můžou vás kvůli tomu vyhodit z STK

Autor: Petr Slováček - 
8. června 2017
23:10

Stát přehodil problém se stočenými kilometry z obchodníků na občany. Pokud odhalí manipulaci, z STK vás podle nového zákona vyhodí. Hrozí i půlmilionová pokuta.

Česká republika se rozhodla bojovat proti stáčení počítadel ujetých kilometrů – jenže zase tak nějak po svém. Od 1. června totiž nastala situace, kdy pokud technik STK zjistí v kolonce ujeté vzdálenosti číslo nižší než u předchozího protokolu z prohlídky, omezí technickou způsobilost vozidla jen na 30 dnů a majitel dostane právě takovou dobu na doložení nesouladu.

Novela zákona č. 56/2001 zavádí novou kategorii »Zjevná manipulace s počtem ujetých kilometrů« a hodnotí ji jako závadu typu B alias středně vážnou. Opatření se netýká jen technické prohlídky, ale každé evidenční kontroly – tedy jakéhokoliv výskytu vozidla na STK třeba při přepisu na nového majitele.

Doslova se v zákoně říká, že pokud po předchozí evidenční kontrole došlo ke snížení hodnoty ujeté vzdálenosti na počítadle, je tato kontrola neplatná – data se sbírají v systému CIS STK od prosince 2008.

Před dvěma lety spustilo ministerstvo dopravy elektronickou databázi, kde si to každý může ověřit po zadání VIN a čísla posledního protokolu z STK (www.kontrolatachometru.cz).

„Jenže co bude stát dělat s auty, která odhalí jako stočená?“ klade si otázku právnička Jana Horáková z ministerstva vnitra. Výstižně to shrnuje Jiří Grund z Asociace obchodu ojetými automobily: „Chceme víc trestat oběti než viníka.“

radelin ( 9. června 2017 03:50 )

Obavy, že po 1. červnu neprojde STK vozidlo, které má stočený tachometr, jsou liché. Toto opatření se do zákona nedostalo. Do budoucna s tím počítá evropská směrnice, ale ta se ještě teprve „rodí" a není jisté, jak to dopadne. Od června zatím platí to, že úřad nemusí uznat evidenční kontrolu a vozidlo přepsat, pokud by ve třicetidenní lhůtě mezi evidenční kontrolou a provedením změny vlastníka na úřad došlo ke stočení tachometru. Jak ale podotýká Jiří Grund, předseda Asociace obchodu ojetými automobily, dobře míněná změna bude ve výsledku bezzubá http://novojicinsky.denik.cz/

Zobrazit celou diskusi