Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Blance (55) fungovalo srdce jen na 34 %: Varovné příznaky nemoci ignorovala

Autor: Iva Dvořáková, ula - 
31. května 2017
16:27

Umírá na něj víc lidí než na rakovinu, ale většina Čechů ho nezná. Srdeční selhání. Toto chronické onemocnění srdce je každoročně diagnostikováno u 40 tisíc lidí. A polovina z nich zemře do 5 let. Blanka (55) měla štěstí, že je její onemocnění pod kontrolou.

Mnoho lidí si plete srdeční selhání s infarktem a vůbec netuší, na jaké varovné příznaky si dát pozor. Domnívají se, že nemoc se projevuje bolestí na prsou a u srdce. To je však omyl, tyhle příznaky ukazují na infarkt.

Dušnost, únava a otoky

Nejčastější příznaky jsou narůstající únava, dušnost a otoky. Někdy také nadměrné bušení srdce, náhlé přibrání na váze. „Protože lidé o těchto příznacích moc neví, je onemocnění většinou rozpoznáno pozdě, často až při prudkém zhoršení stavu a první hospitalizaci. Pokud se na srdeční selhání přijde včas, umíme nemoc zvládat a pacienti mohou žít kvalitní život,“ tvrdí Jan Bělohlávek, z kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze.

Jak se pozná selhání srdce? Poslechněte si kardiologa:

Blanka (55): „Srdce mi funguje na 34 %“

Problémy paní Blanky začaly docela nevinně. „Myslela jsem si, že únava a obtížnější dýchání prostě patří k věku, i k tomu, že jsem přibrala. Vůbec mě nenapadlo, že bych mohla mít problémy se srdcem,“ vypráví žena. Za několik měsíců už se jí velice špatně dýchalo, otékaly jí kotníky a cítila obrovskou únavu. Vydala se k lékaři a dozvěděla se, že trpí srdečním selháním.

„Kardiolog mi řekl, že moje srdce pracuje jen na 34 % a může kdykoli selhat úplně. A to ve 45 letech slyšet nechcete. Honilo se mi hlavou – co bude, to umřu?“ vzpomíná na krušné chvíle paní Blanka. Lékař jí uklidnil, že tyto problémy se dají léčit, a když bude dodržovat určitá pravidla, může vést normální život.

Co říká Blanka o svém srdečním selhání? Podívejte se na rozhovor:

Blanka: Žiju jinak, ale žiju

„Hodně věcí se v mém životě změnilo. To, že uklidím celý byt na jeden zátah, už neplatí. Také moje milovaná zahrádka šla stranou. Někdy jsem tak slabá, že nemohu ani uvařit oběd. Naučila jsem se odpočívat a fungovat tak, jak mi mé srdce dovolí. Mám skvělou rodinu, manžela, co mi moc pomáhá. A věřím, že se dožiju svatby všech svých pěti vnoučat,“ uzavírá své vyprávění paní Blanka.

5 signálů, že něco není v pořádku

  1. Nestačíte s dechem - Namáhavé a těžké dýchání bez fyzické zátěže, někdy se dušnost objevuje i v noci. To už je velmi varující příznak.
  2. Otoky, které na cestování nesvedete – Otoky jsou způsobené hromaděním tekutiny v těle. Objevují se u kotníků, ale zvětšuje se i objem břicha.
  3. Nevysvětlitelná únava a slabost – Srdce rozvádí krev a kyslík do celého těla. V případě, že zaostává, pumpuje krev přednostně do životně důležitých orgánů. Svaly se tak méně prokrvují a nastupuje velká únava a malátnost.
  4. Nadměrné bušení srdce bez fyzické zátěže – Srdce se snaží dohnat zpomalené tempo způsobené srdečním selháním a postižený cítí bušení, které neodpovídá tomu, že je např. úplně v klidu.
  5. Nárůst váhy i přes ztrátu chuti k jídlu – Jelikož se v těle zadržuje voda, může nemocný přibýt na váze ve velmi krátkém čase. A to i v případě, že trpí nechutenstvím.

Víte, že…

  • … srdeční selhání postihne 1 z 5 lidí nad 40 let?
  • … v České republice jím trpí na 200 tisíc lidí?

Češi a znalost srdečního selhání

  • 44 % Čechů si myslí, že srdeční selhání = infarkt. Jedná se o dvě odlišná onemocnění.
  • 76 % Čechů si srdeční selhání chybně spojuje s bolestí na prsou. Ta nepatří mezi nejčastější varovné příznaky.
  • Každý pátý si myslí, že srdeční selhání = smrt na zástavu srdce. Srdeční selhání existuje i v chronické podobě a je možné ho kontrolovat.

Zdroj STEM/MARK

Zobrazit celou diskusi