Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Dárek pro maminku? Vždyť je 2 roky mrtvá.“ Seriál ukazuje příznaky Alzheimera

Autor: Zuzana Zelenková - 
16. května 2017
18:10

Víte, jestli nemáte Alzheimera nebo netrpíte třeba hypertenzí? Příznaky mohou být nenápadné, čím déle trvají, tím se nemoc prohlubuje a hůř léčí. S jejich rozeznáváním má pomoci nový vzdělávací seriál „Až do morku kostí“, který rozjíždí Unie pacientů. První díl je na světě a věnuje se právě Alzheimerově chorobě.

„Ten projekt mě oslovil, protože i s mírným humorem se dá podívat na témata, jakým je třeba Alzheimer. A pokud by to oslovilo třeba jen pár lidí, určitě to má smysl,“ uvedl Dušan Sitek, který v edukačních videích ztvárňuje lékaře. Krátkometrážní videa budou poskytovat všeobecný přehled o vybraných onemocněních. Informace divákům předají odlehčenou formou.

Natáčení seriálu stále pokračuje a podle předsedy Unie pacientů Jiřího Hlavše by opravdu mohl být nekonečný. „Vzhledem k tomu, kolik existuje nemocí, předpokládáme, že by ten seriál mohl být v uvozovkách nekonečný,“ uvedl Hlaveš. Videa poukazují na prevenci, ale také představují skryté i viditelné příznaky.

Opravdu víte, jak ta nemoc vypadá?

A jaké je vlastně hlavní poslání celého projektu? „O spoustě nemocí si člověk přečte. Přečte si o tom, jak poskytovat první pomoc při epileptickém záchvatu, ale lidé nevědí, jak ten záchvat vypadá opravdu v reálu. Viděná forma je intenzivnější než čtená,“ vysvětlil Hlaveš.

Unie pacientů předpokládá, že základní herecký ansámbl bude stále stejný, jen u některých nemocí bude potřeba využít jiné herce kvůli věkovému pozadí onemocnění. Vedle Dušana Sitka tak uvidíte třeba Roberta Jáškowa nebo Jaromíra Dulavu.

Video můžete zhlédnout zde:

Další video seriálu „Až do morku kostí“ se bude věnovat gynekologii. Konkrétní téma ale Unie pacientů nechce prozradit, dokud díl neodvysílá. Zájemci mohou pořad vidět pouze na internetu, do televize se nechystá. Reakce na první video, které je k dispozici na kanálu YouTube, je 2,5 tisíce zhlédnutí.

„První video mě zaujalo i poučilo. Není mi tedy ještě ani třicet let, ale myslím, že by člověk mohl znát příznaky nejen závažnějších nemocí. Není to jen kvůli mně, ale třeba i kvůli rodičům nebo prarodičům, kteří danou nemoc už mít můžou a já ji podle videa třeba poznám,“ řekl Jan Novosad, který první video viděl.

Kromě edukačního smyslu má projekt také odpovídat na palčivé otázky pacientů. Mnozí se s prvotními symptomy například stydí jít k lékaři nebo je podceňují.

„Chodili za námi naši členové a ptali se na nejrůznější příznaky. Tak nás napadlo, že jim to přiblížíme touto cestou pomocí profesionálních herců. Je tam vždy odborný poradce, lékař specialista na daný obor. Dohlíží na to, aby herec opravdu hrál to, jak daná nemoc ve skutečnosti vypadá,“ podotkl Hlaveš. Základní efekt by podle něj měl být ten, že lidé začnou k lékařům chodit včas, dokud je nemoc v počátečních stadiích.

Zlepšení dialogu lékař–pacient

„Dalším cílem je zlepšení dialogu mezi pacienty a lékaři i posílení interakce mezi nimi a prohloubení vzájemné důvěry,“ dodal Hlaveš.

Koncepce celého pořadu stojí na rozhovorech mezi neinformovaným pacientem, který klade ne úplně korektní dotazy lékaři, a samotným lékařem. V rámci odpovědí na všetečné otázky lékař využívá herce, který demonstruje skutečné příznaky, případně záchvaty.

V závěru promluví opravdový lékař, odborník na dané téma. Každý díl se bude věnovat vždy jednomu specifickému onemocnění, například z oblasti psychiatrie (Alzheimerova choroba, deprese, závislosti), neurologie (Parkinsonova choroba, epilepsie, mozkové příhody), vnitřního lékařství (například žlučníkový záchvat, diabetes), kardiologie (infarkt myokardu, angína pectoris, hypertenze) či pediatrie (správný vývoj narozeného dítěte).

djaba ( 17. května 2017 10:17 )

 Když máte sr,a,čku a Alzhajmra ,je problém .Utíkáte a nevíte proč .

buban ( 16. května 2017 18:50 )

Kdo nezažil péči o člověka z nejbližších, který onemocněl Alzheimerem, o tomto nemůže vyprávět, potažmo točit film.

Zobrazit celou diskusi