Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dotace podle emoce? Policie: Pelta chtěl peníze pro svou „srdcovou záležitost“

Autor: bk - 
13. května 2017
12:57

V kauze zneužití sportovních dotací odtajňují kriminalisté další a další podrobnosti. Šéf fotbalové asociace údajně peníze přerozděloval tak, aby si udržel vliv nejmocnějšího muže českého fotbalu. Desetimilionovou dotaci navíc získal i fotbalový klub v Teplicích, kde působí syn jeho kolegy. A to i přes to, že žádost obsahovala chybu, kvůli které neměly peníze do klubu nikdy doputovat, informuje o tom Český rozhlas.

Podle detektivů je možné, že Pelta zajišťoval peníze fotbalovým klubům, na které ho pojily jisté vazby. Pro klub Junior Teplice, kde působí syn Rudolfa Řepky, generálního sekretáře fotbalové asociace, se mu podařilo získat celých 10 milionů korun na výměnu umělého trávníku. S touto pořádně tučnou dotací mu pomáhala dnes již bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, která peníze zařídila i přes to, že klub udělal v žádosti o dotaci chybu, kvůli níž měl být vyřazen. 

„Pelta striktně prosazuje žádost spojenou s osobou sekretáře FAČR Rudolfem Řepkou a Kratochvílová požaduje, aby se osoby, jejichž žádosti nějakým způsobem zvýhodnila, o její zásluze dozvěděly a popisuje, jak musela zmanipulovat svého podřízeného, aby byla uznána formálně chybná žádost, se kterou je Rudolf Řepka spjatý,“ stojí v policejním dokumentu.

Teplický klub odmítá, že by Pelta peníze protlačil. Rozhodnutí z ministerstva prý do klubu přišlo bez dalších informací. Jakékoliv pochybnosti odmítá i Řepka, který mimo působení ve fotbalové asociaci zastává i funkci v zastupitelstvu města Teplice. Rázně se staví i proti informaci, že by u Pelty sjednával synovo budoucí angažmá. Řepka mladší by měl totiž  za rok přestoupit do ligového mužstva FK Teplice.

Takhle Pelta provázel policii při razii:
Video  Policie zadržela Peltu a Březinu. Podívejte se, jak to vypadalo v sídle FAČR  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Dotace podle emoce?

Policie už v průběhu týdne sdělila, že Pelta s Kratochvílovou rozdělovali stamilióny v soukromém bytě. Dvojice prý spolu měla úzký vztah a společně dohodli 200 milionů pro 21 projektů. Na skutečnou potřebnost daných projektů nebyl brán žádný ohled.

Web také upozornil, že v rozdělování dotací měly hrát roli i Peltovy emoce. „Uváděl, že je ochoten oželet i dotace směřující do Jablonce nad Nisou, ačkoliv tam žije a působí jako politik. S tím, že toto bude možné využít k demonstraci pro veřejnost, že nemá na rozdělování dotací žádný vliv, když nedokáže prosadit dotaci ani pro své domovské město, ale musí mu zůstat alespoň dotace směřující do obce Varnsdorf, neboť se tam narodil a jedná se pro něj o srdcovou záležitost," řekli webu kriminalisté. A Varnsdorf se skutečně dočkal - pěti milionů.

My jsme o ni (dotaci, pozn. red.) normálně požádali, protože ta umělá plocha je 12 let stará a dostali jsme výjimku na certifikaci plochy. Měli jsme připravené dvě žádosti, ale program neumožnil podat obě, tak jsme museli vyřadit žádost na umělou plochu a upřednostnili jsme dotaci na zimní stadion, kde jsme neuspěli. Úspěšní jsme byli až ve druhém kole, kde jsme dostali mnohem nižší částku, než jsme žádali,“ říká starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček.

Obviněný Pelta byl v noci ze středy na čtvrtek převezen do vazební nemocnice v Brně. Informace o jeho zdravotním stavu nejsou zatím známy. 

Matos7 ( 13. května 2017 20:45 )

Vivat Babiš Vivat Babiš Vivat Babiš Vivat Babiš Vivat Babiš Vivat Babiš Vivat Babiš

krat5 ( 13. května 2017 13:33 )

90% lidí, kteří se motají kolem kopálistů jsou prodejné dě.ky. Na fotbal už se nedá koukat pár let, nakonec je to vidět i při přenosech v TV. To už na dědině je víc fanoušků. Nakonec koho by bavilo koukat se, jak si 22 milionářů hraje a přitom nic neumí. jenom hooooodně otrlí na to koukají.

ivanak ( 13. května 2017 13:29 )

Přesně tak.je to strašný co pořád vyplouvá na povrch.Tady snad ty nahoře kradli všichni.Jen mají teď strach na koho se co provalí a kdo kde co řekne.Když už se to dostane před soud a jdou do basy,tak jsou za chvíli venku a zase je to vše zkorumpovaný.Dalík,Janoušek a spol...

prochaskanamoste ( 13. května 2017 13:20 )

Úplně mám po chuti koukat na fotbal,když to člověk vidí,slyší,čte,všude jen samá korupce a tyhle děvky, ve středním věku neprovdané,neplodící,když je mlátí biohodiny,tak ostřížím zrakem sledují, z kterého by následně vydolovaly nejvyšší alíky,fůj,člověku je z dnešní doby ne zvracení.

Zobrazit celou diskusi