Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Co vám teče z kohoutku? Inspekce na vesnicích našla nekvalitní vodu

Autor: ČTK, Mii - 
4. května 2017
13:31

Středočeští hygienici loni provedli 674 kontrol pitné vody, nevyhovující kvalitu zjistili v 11 procentech případů. Uložili kvůli tomu sankce za 165 000 korun. Problémy bývají hlavně u menších vodovodů – tedy na vesnicích, řekla ve čtvrtek novinářům ředitelka krajské hygienické stanice Jarmila Rážová. Předloni zjistili nedostatky ve 13 procentech případů a o rok dříve ve 12 procentech.

Poukázala na to, že zejména severní část regionu je napojena na velké vodovody zásobující velký počet obyvatel, které provozují profesionální firmy s dobrým zázemím a zkušenostmi. „Tudíž jsou z hlediska závad méně rizikové než menší vodovody do 5 000 obyvatel, které vesměs provozují obce. Tam se těch závad nachází více,“ uvedla.

Ve středních Čechách podle ní v posledních letech nebyla zaznamenána žádná epidemie z vody. Problémy s kvalitou nicméně přetrvávají například v Trnové u Prahy, kde hygienici v minulosti kvůli zvýšenému množství bakterií zakazovali vodu používat.

Nedávno se také objevily problémy s vodou ve Voticích na Benešovsku. Rozbory v ní odhalily koliformní bakterie, po městě byly dočasně rozmístěny cisterny. Zhoršení vody podle obce souviselo zřejmě s počasím, deště mohly do vodních zdrojů spláchnout nečistoty.

Podobných případů může být podle hygieniků více. Provozovatel má povinnost chránit i okolí zdroje vody, je tam ochranné pásmo, měl by tam sekat trávu a pravidelně kontrolovat, jak to tam vypadá,upozornila Rážová.

Takhle to vypadá, když vodovod praskne:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nastvanej ( 4. května 2017 15:58 )

Můžete mi někdo napsat komu je účtována pitná voda tady u nás v Táboře je účtována vždy jen užitková voda a za tu nej. cenu v ČR 104,-Kč za kubík a ani nikde v okolí není účtována pitná voda

agfor ( 4. května 2017 15:54 )

Nevím jak komu, ale nám teče voda 94 Kč za kubík.

Samsarra2017 ( 4. května 2017 15:38 )

Ubohost a žumpa nejen politiky ale ubohost většiny radoby politiku,ve skutečnosti debilu,netahlů a zloděju a samolibejch kretenů ,sebestřednych prasat,primitivů,je v ČR požehnaně a nejen v ČR vidět denně .Bohužel normalni občan neudela nic ani u voleb a tak se tam všichni třeba sežerte!!!Už aby byla válka lidsky odpade NENAŽRANY!!! Parta arogantnich debilu,naprosto nepotřebnych,parazitujicich na lidske duvěře a blbosti!!!

Zobrazit celou diskusi