Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lanovka na Ještěd zase stojí kvůli větru. Letos už pojedenácté

Autor: ČTK, mah - 
1. května 2017
09:30

Silný vítr zastavil kabinovou lanovku na Ještěd, letos už pojedenácté. U vrchní stanice má v nárazech rychlost přes 86 kilometrů v hodině, přípustných je 58 kilometrů. Informoval o tom přednosta lanovky Vladimír Štěpán, věří ale, že se vítr během dne uklidní a odpoledne se lanovka znovu rozjede.

Podle Štěpána vítr fouká od jihu kolmo na lana, což rozhoupává kabinu. V minulosti běžně stála lanovka kvůli větru zhruba dvakrát třikrát za rok. Poslední roky jsou ale větrné. Loni byla mimo provoz více než 14 dní. „Letos už je to pojedenácté,“ dodal Štěpán.

Na Ještědu se v pondělí koná tradiční recesistická akce k 1. máji s průvodem, na chatě Pláně začíná ve 12:00. Nahoru se mohou účastníci dostat otevřenou čtyřsedačkovou lanovkou Skalka, která patří k lyžařskému areálu. Ta je níže položená než kabinová lanovka. Štěpán věří, že vítr se během dne na vrcholu hory uklidní a odpoledne by mohla jezdit i kabinová lanovka.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 80 let. Loni přepravila 300.917 lidí, nejvíc od roku 1993. Lanovku využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Ještěd nabízí dechberoucí výhledy, v pondělí dopoledne k nim ale lanovkou nedojedete:

Video  Ranní rozbřesk pod Ještědem. Nádhera natočená z oblaků  - David Malík, Matěj Šrám, Hudba: Holland-Smith Jeremy - Arcing, studio Fontána - Imagem Production Music
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi