Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čecha zranil výbuch miny na Ukrajině: Najeli na ni pozorovatelé OBSE

Autor: bru/ČTK - 
23. dubna 2017
14:51

Nejméně jeden člen pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zahynul během kontrolní mise na východě Ukrajiny ovládaném proruskými separatisty. Hlídkový vůz najel u obce Pryšyb nedaleko Luhansku na minu a vybuchl, oznámila OBSE. Podle ministerstva zahraničí se při výbuchu zranil i Čech.

Podle ruských a ukrajinských médií zahynul příslušník Speciální monitorovací mise OBSE, jež má v Donbasu dohlížet na klid zbraní, který oběma bojujícím stranám ukládají minské mírové dohody. K explozi došlo při jedné z kontrolních cest automobilem na trase mezi městy Slovjanoserbsk a Sokilnyky.

Výbuch rovněž jednoho člena mise zranil, o jeho stavu ale není nic známo. O totožnosti obětí ani o jejich národnosti luhanské úřady ani OBSE zatím nevydaly žádnou zprávu. Podle zdrojů z Rakouska, které nyní OBSE předsedá, ale zabila v Donbasu mina amerického pozorovatele OBSE a zranila členku mise z Německa. České ministerstvo zahraničí ohlásilo, že zraněný je i Čech.

Členy monitorovací mise v Donbasu jsou neozbrojení civilisté a zástupci členských států OBSE. Úřadovny mise jsou v Luhansku a Doněcku ovládaných proruskými radikály, hlavní sídlo má mise v Kyjevě. Tým kontrolorů, vytvořený v roce 2014, má asi 800 příslušníků z víc než 40 členských zemí OBSE včetně České republiky.

Na YouTube se objevilo video z místa výbuchu. Záznam byla zveřejněn na účtu ukrajinské Lidové milice.

Povstalci: Pozorovatelé byli v místech, kam nesměli

Povstalecké úřady vydaly po incidentu v Luhansku prohlášení, podle něhož se automobil mise „odchýlil od stanovené trasy, což mandát mise zakazuje“. Povstalecká „Luhanská lidová republika“ podle prohlášení doufá, že mezinárodní organizace incident „reálně posoudí“.

Zpráva nepřímo z odpovědnosti za výbuch obviňuje ukrajinské ozbrojené síly. „Nejednou jsme mezinárodní pozorovatele varovali před možnými provokacemi ze strany ukrajinské armády a o aktivitách diverzních a výzvědných skupin poblíž linie příměří,“ uvádí se ve zprávě luhanských povstalců.

hanka666 ( 17. května 2017 10:31 )

Bleskáči, to je měsíc stará zpráva

salto ( 24. dubna 2017 11:43 )

On to bude asi lukrativní kšeftík...

Deneček ( 23. dubna 2017 14:47 )

Ukrajinci budou neustále vyvolávat nepokoje a budou se vymlouvat na Rusko.

Zobrazit celou diskusi