Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Koruna je nejslabší od konce intervencí. Je to nervozitou na trhu, hádá expert

Autor: pet, ČTK - 
18. dubna 2017
11:56

Koruna se v úterý dopoledne dostala vůči euru na 26,80 Kč/EUR, což je nejslabší hodnota od ukončení intervencí. Za necelé dva týdny se tak dostala nejblíže k 27,00 Kč/EUR, což byla hranice, kterou Česká národní banka do 6. dubna bránila. Po dopoledním oslabení koruna opět mírně posílila a kolem 10:40 se obchodovala za 26,75 Kč/EUR. Vyplývá to z informací na webu společnosti Patria Online.

Podle analytika Tomáše Vlka ze společnosti Patria se koruna po velikonočních svátcích vydala dál umazávat zisky, které nabrala po ukončení intervenčního režimu. „K ústupu koruně nezavelely žádné nové zprávy z domácí ekonomiky,“ uvedl s tím, že za oslabením může být nervozita trhu.

Ve čtvrtek před velikonočními svátky koruna uzavírala vůči euru na 26,70 Kč/EUR, za týden od ukončení intervencí tak byla o 30 haléřů silnější. Zatím nejsilnější byla v pondělí 10. dubna, kdy po zveřejnění inflačních dat Českým statistickým úřadem zpevnila až k 26,50 Kč/EUR.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok před týdnem uvedl, že bankéři čekali po ukončení režimu větší výkyvy kurzu koruny. Silnější výkyvy ale podle něj ještě mohou nastat. „Množství korun, které nakoupili hráči na trhu, je obrovské a je jasné, že hledání dlouhodobější rovnováhy kurzu bude trvat déle a může dojít k silnějším výkyvům,“ uvedl v úterý.

Před zahájením intervencí v listopadu 2013 se koruna obchodovala pod 26 korunami za euro. Od zahájení intervencí do konce února ČNB utratila na devizovém trhu 1,5 bilionu korun, celkové odhady hovoří o dvou bilionech korun.

VIDEO: Co znamená konec intervencí?

kukuku ( 18. dubna 2017 13:45 )

No co - pravičáci nějakou dobu prskali, že EURa na dovolenou se měly s ohledem na významné úspěchy ODS+TOP09 při budování kapitalistické společnosti nakupovat levněji, zahraniční spekulanti se porvali o státní dluhopisy se záporným výnosem a Blesk měl o čem psát. Ukazuje se, že při nevýznamných budovatelských úspěších byla koruna jen o málo slabší, než měla být.

Zobrazit celou diskusi