Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi pod dohledem: Kamer v ulicích i domech rychle přibývá, kdo nás vidí?

Autor: Václav Lang - 
14. dubna 2017
05:40

To, co se dřív zdálo jako výjev z chmurné orwellovské budoucnosti, je dnes realitou. Kam se vrtneme, tam nás hlídá oko pomyslného Big Brothera. Na ulice, ale i interiéry shlížejí desetitisíce až statisíce kamer. Blesk.cz pátral po tom, kolik jich v republice je.

Zjistit přesné číslo bezpečnostních kamer, které bdí nad Českou republikou, je de facto nemožné. Oznamovací povinnost se totiž vztahuje jen na kamerové systémy se záznamovým zařízením, a to ne bezvýhradně. Z této povinnosti je vyňata mimo jiné policie. Pokud jde o ostatní provozovatele, není potřeba hlásit každou kameru zvlášť, stačí, když se zaregistruje správce takového systému.

Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) oznámilo k současné době zpracování osobních údajů kamerovými systémy 19 tisíc správců. Přičemž platí, že jeden správce může mít i několik desítek kamerových systémů a ty zase mohou být tvořeny různým počtem kamer. Jednoduchou matematikou tak lze vydedukovat, že kamer, které sledují prostor v České republice, je násobně víc než počet ze zákona zaregistrovaných správců.

Video  Záběry z policejních kamer: Bezdomovec ujíždí kradeným autem a nabourá.  - Youtube/Wordl Wide News
Video se připravuje ...

Počet správců podle mluvčího ÚOOÚ Tomáše Patáka rok od roku roste. „A tedy i počty oznamovaných kamerových systémů narůstají,“ doplnil. Zatímco za rok 2012 přibylo 1985 nových správců, v roce 2015 se nahlásilo 3308 nových správců. Za loňský rok eviduje ÚOOÚ nárůst už o 3673 správců.

Praha má dva tisíce kamer

„Častými účely zpracování osobních údajů jsou ochrana majetku, zvýšení bezpečnosti osob, prevence či předcházení mimořádným událostem nebo ochrana práv a právem chráněných zájmů správce,“ nastínil Paták pro Blesk.cz, jaké jsou důvody pro pořízení takového kamerového systému. Kamerové systémy si běžně pořizují například bytová družstva, školy, hotely nebo kulturní či sportovní zařízení. 

Do konečného čísla nejsou započteny kamerové systémy policie, která obvykle provozuje kamerové systémy měst. Záleží na každém městě, kolik si takových zařízení do svých ulic instaluje.

Například v Praze jsou jich v současnosti bezmála dva tisíce. „Jedná se o kamery vybudované hlavním městem Prahou (969 kamer) a kamery, které jsou do tohoto metropolitního systému integrovány – lokální kamerové systémy jednotlivých městských částí a vybrané kamery Dopravního podniku hl. m. Prahy a Technické správy komunikací hl. m. Prahy,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí magistrátu Vít Hoffman.

Video  Záběry z policejních kamer: Nejprve muže srazil na přechodu řidič dodávky, když vstoupil a chtěl mu pomoci, prolétlo kolem BMW a muže na zemi přejelo.  - Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy
Video se připravuje ...

Tvrdí, že kamery pomáhají při prevenci trestné činnosti, ale také v rámci ochrany památek. Dopravní kamery zase slouží řidičům, kteří si mohou prohlédnout provoz v ulicích. V současnosti prý Praha eviduje víc než sto žádostí o výstavbu nových kamer. 

Praha je v tomto ohledu mezi ostatními obcemi na špici, i menší města dnes ale disponují desítkami až stovkami kamer. Podle Patáka však není možné na základě registru ÚOOÚ rozlišit četnost ohlášených kamerových systémů podle územního členění.

..krakonos500 ( 14. dubna 2017 06:29 )

Pokud kamery zabírají jen veřejný prostor, tak wocogo? A když kamera soukromníka zabírá jen a pouze jeho soukromýprostor, tak komu bude vadit, že na ní třeba zachytí zloděje? Jasně, zlodějské ČSSD!

Zobrazit celou diskusi