Vše začalo tím, když si rodina Švojgrových nechala na svůj objekt umístit kamery. Ty podle sousedů sledují ale i jejich pozemky a pohyb na nich. „Jedna z kamer snímá vchod do našeho domu. Mám strach o jedenáctiletou dceru. V létě tady běhá v plavkách a kdo mi zaručí, že záběry z kamer se třeba nedostanou k pedofilům? Jiná kamera zabírá i náš bazén,“ bojí se Lucie Urbanová (42).

„Říkal jsem paní Švojgrové, ať mi vytiskne fotografii, kde je záběr z těch kamer, a když uvidím, že nás to nezabírá, vše bude v pořádku. Ona to ale odmítla,“ říká Stanislav Urban.

„Vytištění fotografie nikdo nechtěl. Není pravda, co soused říká,“ tvrdí Jiřina Švojgrová. Všechna nařčení odmítá. „Říkala jsem mu a také jsem i písemně sdělila, že žádná kamera nesnímá jeho nemovitost, tedy ani osoby pohybující se na této nemovitosti, ani nezletilé děti,“ říká Švojgrová.

Urban se obrátil o pomoc na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). „Chtěl jsem, aby prověřili, jestli kamery snímají i náš pozemek. Sdělili mi, že nemají zákonnou povinnost prověřovat každý jednotlivý případ kontrolou na místě,“ řekl Urban.

Právník: Měl by rozhodnout soud

„Přestože zpravidla stojím na straně občana v jeho »boji« s úřady, tady se musím ÚOOÚ zastat. Instalace kamery není důvodem k zahájení řízení, když nebylo prokázáno, že záznam je uchováván, neřkuli dále využíván či zneužíván,“ řekl Blesku právník. „Lidé by se měli obrátit na civilní soud. Ovšem s vědomím, že důkazní břemeno leží na nich,“ dodal.

Uvažovat o zabezpečení svého domu a zabudování bezpečnostních kamer není od věci, jelikož zloději často kradou i věci, na které bychom si asi nevsadili. Podívejte se na záznam, na němž je vidět, jak se jeden ne moc chytrý chmaták pokoušel ukrást dokonce bezpečnostní kameru!

Video
Video se připravuje ...

Další adept na titul Nejhloupější zloděj Česka, který se pokusil ukradnout bezpečnostní kameru. Policie ČR

Fotogalerie
7 fotografií