Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi si o Velikonocích vykoledovali i živého kohouta a sex. Projíme miliardu

  • Autor: ula - 
    6. 4. 2017
    14:37

    Velikonoce jsou pro Čechy velmi důležitým svátkem. Věnují se tradicím, jako je barvení vajíček nebo koledování. Zároveň v předvelikonočním týdnu více utrácejí za jídlo než jindy a oproti předchozím létům nakupují více online. Pokud vyrážíme koledovat, kromě vajec dostáváme do „košíku“ i různé podivnosti. Vyplývá to z průzkumu Životní etapy od České spořitelny.

  • 1.Lidé stále více utrácejí za jídlo

    Loni utratili lidé v týdnu před Velikonocemi o 9 % více za potraviny než v běžném týdnu, v průměru o 100 Kč více než o rok dříve. V roce 2016 zaplatili lidé v Česku kartou v největších supermarketech během velikonočního týdne více než 1 mld. Kč.

     

    Starší rodiny utratí za jídlo 1567 Kč. Nejvíce se utratí za jídlo v Praze, kde rodina zaplatí 1678 korun, nejméně v Jihlavě, kde se utratí 1429 korun.

    Češi na Velikonoce více utrácejí. (ilustrační foto) Češi na Velikonoce více utrácejí. (ilustrační foto) | Archiv Blesku

  • 2.Online prodej je na prudkém vzestupu

    V loňském roce se skokově zvýšil objem prostředků utracených na internetu, a to o 86 % na téměř 3 mil. Kč. Nejvíce před Velikonocemi na internetu utrácejí mladší rodiny, následovány singles a studenty.

    Online prodej je na prudkém vzestupu. Online prodej je na prudkém vzestupu. | Profimedia

  • 3.Pořízení rodiny

    Průzkum se také zaměřil na celkovou ekonomickou situaci rodin v Česku. Co nejvíce zasáhne náš rozpočet? A v jaké fázi života Češi více pijí a proč? Odpovídá David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny:

     

     

     

  • 4.Malování vajíček a koledování vedou

    Podle očekávání lidé z velikonočních tradic nejvíce udržují malování vajíček a koledování mezi příbuznými. Necelá polovina z nich plete i pomlázku a zhruba třetina chodí na koledu také mimo rodinu.

     

    Půst před Velikonocemi však dodržuje pouze 9 % dotázaných a 7 % respondentů nedodržuje žádné zvyky. Tradice se udržují nejvíce v rodinách, jen s výjimkou držení půstu, kde vedou mladí lidé bez rodiny a senioři.

    Tradiční barvení vajíček Tradiční barvení vajíček | Profimedia

  • 5.Koledníci nám nevadí

    A jak se chováme ke koledníkům? Jsme k nim poměrně otevření. Téměř 90 % mladších i starších rodin pozve domů buď všechny, nebo alespoň některé koledníky. Zhruba stejně otevření jsou i senioři a rodiny, které už žíjí bez dětí. Ti si ale více vybírají, kdo překročí jejich práh. Naopak nejméně vstřícní jsou mladí a lidé bez rodin. Jen dvě pětiny z nich pozvou dál všechny koledníky a téměř jedna třetina z nich, nepustí dál nikoho.

    Koledníci nám nevadí. Koledníci nám nevadí. | Profimedia

  • 6.Prezervativ a živý králík jako velikonoční koleda

    Dětští koledníci nejčastěji dostávají sladkosti a vajíčka. Dospělí koledníci nejčastěji dostanou alkohol a vajíčka. Najdou se ale i určité bizarnosti, které koledníci obdrží. Výzkum rozdělil dárky do několika skupin, nejvíc vedou dárky spojené s erotikou. Lidé tak uvedli, že o Velikonocích dostali sex, intimní služby od manželky, prezervativ, mašli s telefonním číslem, případně jejich švagrová dostala gigola.


    Češi umí být i vynalézaví, během koledy dostali i ručně malovaný obraz a vlastnoručně napsanou básničku. Výjimkou nejsou ani „živé“ dárky, mezi které patří např. králík, kohout či slepice. Mezi další zajímavosti patří např. prošlá čokoláda, vykoledování kocoviny, jeden z respondentů uvedl, že dostal přes „ústa“.

    Je libo živého kohouta? Je libo živého kohouta? | Profimedia

     

     

  • 7.30 vajec a štědré babičky

    Téměř dvě pětiny lidí na velikonoční svátky kupují 21 až 30 vajec. Zhruba třetina pak kupuje 11 až 20 vajec a pětina kupuje více než 31 vajec. Tři čtvrtiny respondentů tráví Velikonoce doma, 11 % u příbuzných a 10 % na chatě, do zahraničí se nejezdí. Nejčastěji si lidé na Velikonoce zvou na návštěvu babičky a dědečky. Právě babičky jsou nejštědřejšími velikonočními dárci, následují je maminky a dědečkové.

    Průměrně si koupíme na Velikonoce jedno plato vajec. Průměrně si koupíme na Velikonoce jedno plato vajec. | Blesk / Zuzana Štíchová

  • 8.Do restaurací příliš nechodíme

    Vyrazit si na Velikonoce do restaurace není pro Čechy moc typické. Pokud jsme už ale vyrazili, tak spíše do fast foodu. Tento trend se ale změnil v roce 2016, kdy jsme si začali jídlo objednávat online přímo domů.

    Češi stále častěji objednávají jídlo online. Češi stále častěji objednávají jídlo online. | Profimedia


  • 9.Kdo je nejlínější?

    Nejvíce během Velikonoc lenoší studenti, hned v závěsu pak singles, tedy lidé, co žijí sami, bez partnera. Překvapivě nejméně odpočívají senioři, protože se věnují velikonočním zvykům.


     

    Kdo je nejlínější? Kdo je nejlínější? | Profimedia

     

     

     

     

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi