Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bar Kafka v Bruselu přeje panákům a pivu. Jak tu znají spisovatele z Prahy?

Autor: Tomáš Polák - 
19. března 2017
07:00

Jeden z nejznámějších pražských spisovatelů Franz Kafka (1883–1924) dal inspiraci pro pojmenování baru v centru Bruselu. Jeho zaměstnanci přitom donedávna vůbec netušili, kdo přesně to dal vlastně podniku jméno. Blesk.cz se na místo vydal a obsluhu vyzkoušel.

Kavárna/Čajovna. To je podle internetového vyhledávače podnik s názvem Kafé Kafka v centru Bruselu. Jak se přesvědčil Blesk.cz, jedná se ale spíš o bar. Panáků a piva tu nabízejí totiž o poznání více než čaje nebo kávy.

Podle české komunity dříve zaměstnanci podniku vůbec netušili, kdo Franz Kafka byl. Obsluha se teď ale výrazně zlepšila, jak ověřil Blesk.cz. „No jasně, to byl pražský spisovatel,“ řekl barman, aby správně dodal: „Myslím, že ale psal hlavně v němčině.“ 

Německy píšící spisovatel židovského původu se opravdu narodil v Praze, kde také dlouhou dobu působil. Napsal tři romány Proces, Zámek a Amerika. Známý je také povídkou Proměna.

Barman: Za život jsem přečetl asi jednu knížku

Ne, nic jsem od něj nečetl, já jsem přečetl za život asi jednu knížku,“ přiznal barman. Podle něj prý majitel vyžaduje, aby obsluha znala umělce, podle kterého je bar pojmenovaný. Číst od něj ale už nic nemusí.

Bar v centru Bruselu není moc velký a ceny jsou zde pro Belgičany příznivé. Pivo zde koupíte v přepočtu od 54 korun, panák vodky pak vyjde na 162 korun. Toalety nejsou oddělené pro muže a pro ženy, i to je ale v podnicích nižší kategorie v Belgii poměrně běžná věc. Co už tolik běžné není, je ale zápach, který se směrem z toalet line i do celého baru. Ten je spíše prázdný a kolem osmé hodiny večerní tu obsluhuje jen jeden oslovený zaměstnanec.

„Chodím sem už několik let, je to příjemné místo,“ řekl lámanou angličtinou jeden ze štamgastů. Ten ovšem Kafku neznal. „Nevím, kdo to je,“ poznamenal muž s delšími vousy. Bar má otevřeno každý den do dvou do rána. Kromě štamgastů tam také občas chodí studenti a náhodní návštěvníci Bruselu.

prycsnima ( 19. března 2017 11:46 )

 Muž s fousem byl určitě slimák.typický obyvatel v této zemi. Taky jedna země na pi ču.

alfasamec ( 19. března 2017 10:18 )

Bar Kafka v Bruselu... Další místo na světě, bez jehož návštěvy se obejdu...

Zobrazit celou diskusi