Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bruselský Hlavák má omylem „pasáž duchů“. Nájemné stojí 90 tisíc měsíčně

Autor: Tomáš Polák - 
5. března 2017
06:50

Měl to být zlatý důl. Luxusní obchodní pasáž v místě největší koncentrace turistů i místních. Přímo na bruselském hlavním nádraží vyrostla v roce 2008 Galerie Horta. Místo tisíců nakupujících ale místo zeje prázdnotou. Důvod? Galerie si nikdo nevšiml…

Je jedna hodina odpoledne. Na hlavním vlakovém nádraží v Bruselu hlídkují desítky ozbrojenců. Tak jako na ostatních místech v hlavním městě Belgie i tady musí být kvůli bezpečnosti. Aby taky ne. Jen hodinu po poledni jsou na místě stovky cestujících. Stovky potenciálních zákazníků luxusního obchodního centra jen pár metrů od hlavního nástupiště.

Právě skrz galerii lidé mohou projít i k jednomu z východů nádraží. „Investoři se patrně domnívali, že lidé budou raději volit tenhle východ a rovnou tak projdou nákupním centrem a něco si koupí,“ vysvětluje Matteo, jeden z místních studentů. Jenže to se nestalo. Po nákladné renovaci z roku 2008 si nové chodby téměř nikdo nevšiml a galerií dodnes prochází jen jedinci.

Místo obchodů město duchů

Nedivím se tomu, lidé jsou tolik zvyklí na hlavní východ. Ti, co to tu neznají, jdou za davem a galerie si ani nevšimnou,“ dodal Matteo.

Luxusní obchodní centrum tak připomíná město duchů. Prázdné výlohy, nefunkční eskalátory a všudypřítomné ticho. Přestože je prostor veřejně otevřený, zavítá sem jen hrstka ztracenců. Otevřený je jen jeden podnik, který je na konci celého obchodního centra přímo u východu. Komiksový obchod má alespoň tady šanci nalákat některé zákazníky.  

Nájem činí 168 eur za metr čtvereční měsíčně, minimální doba pronájmu je jeden rok,“ řekl Blesk.cz agent společnosti Sogesmaint, která obchody a kanceláře v budově pronajímá. Měsíčně tak vyjde nájem menšího obchodu na v přepočtu zhruba 90 tisíc korun. „Zájemci moc nejsou,“ uzavřel pracovník agentury.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi