Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Exředitel OP Prostějov odešel bez trestu. Pronájem prodejen rodině nebyl trestný

Autor: jer, ČTK - 
15. března 2017
17:06

Prostějovský soud ve středu zprostil obžaloby bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého, který se zodpovídal z údajně nevýhodného pronájmu podnikových prodejen své rodině. Tuhý byl obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku, škodu žalobce vyčíslil na více než deset milionů korun. Podle soudu však nejde o trestný čin. Stejně rozhodl soud již při předběžném projednání obžaloby, kauzu mu však vrátil krajský soud.

„Soud dospěl k názoru, že žalované skutky nejsou trestným činem. Proto jej soud zprostil obžaloby v celém rozsahu,“ uvedla soudkyně Hana Greplová. Podle soudu nevznikla kvůli uzavřeným smlouvám žádná škoda, což je podstata naplnění žalovaného trestného činu.

Tuhý byl obžalovaný kvůli pronájmu prodejen v Plumlovské a Žeranovské ulici v Prostějově v letech 2004 až 2008, které vedla jeho dcera a zeť. Nájemné s nimi uzavřené činilo deset procent z dosaženého obratu. Podle žalobce Jaroslava Miklendy smlouva neodpovídala obvyklé praxi a byla pro akciovou společnost nevýhodná. Tuhý podle žalobce navíc svévolně rozhodl o prodeji prodejny Žeranovské své dceři a zeťovi; vzápětí s manželi uzavřela firma nájemní smlouvu. K prodeji přitom podle něj nebyl důvod.

Podle soudu však byla výše nájemného deset procent z obratu v případu prodejny Žeranovské pro OP výhodnější, než kdyby platila fixní nájem.

„Nelze hovořit o nevýhodnosti takovéto nájemní smlouvy,“ uvedla soudkyně. Nevýhodná podle ní nebyla ani smlouva s obratovým nájemným v ulici Plumlovské. „Vysoké zisky této prodejny byly výhodné pro Oděvní podnik. Ke vzniku škody nedošlo,“ podotkla soudkyně. I kdyby podle ní škoda vznikla, bylo by kvůli promlčení skutku trestní stíhání nepřípustné.

Státní zástupce žádal pro Tuhého tříletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem, peněžitý trest dva miliony korun a čtyřletý zákaz činnosti. Po vynesení rozsudku si ponechal lhůtu pro odvolání. Tuhý ze své pozice podle něj přesně věděl, jak se pohybuje ve městě prodejnost věcí, stejně jako jeho zeť, vrchní ředitel prodejen. „Oba si dobře spočítali, jaký bude profit na Plumlovské a to byl cíl uzavření obratového nájemného. Byla to malá domů, v neprospěch OP,“ uvedl žalobce. To, že z toho profitovala rodina obžalovaného, podle něj potvrdili i členové představenstva.

Naopak podle obhajoby nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu. „Smlouvy nebyly uzavřeny nevýhodně, chybí znaky způsobené škody a nebyla naplněna majetková újma,“ uvedl obhájce Tomáš Vymazal. Svou vinu po celou dobu popíral i Tuhý. „Výsledkem nebyla ztráta, ale prospěch společnosti. Je mi líto, že firma necelé dva roky po mém odchodu zkrachovala, ale necítím se za její konec odpovědný. Lidé, kteří se prodrali do jejího vedení, měli jiné priority než její prospěch. Navíc se jim podařilo zaplést mě do nesmyslných obvinění,“ hájil se ve středu Tuhý.

Tuhý stál už dříve před soudem kvůli neoprávněnému vyplácení odměn ve výši 26,3 milionu korun. Vrchní soud jej nakonec zprostil obžaloby ze zpronevěry s tím, že nejde o trestný čin, firmě žádná škoda nevznikla.

Společnost OP Prostějov patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů. Kvůli zadluženosti na ni byl v květnu 2010 vyhlášen konkurz. Pohledávky nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o proplacení dvou miliard korun.

Co řekl ke kauze sám Tuhý? Poslechněte si:

havran2 ( 15. března 2017 18:19 )

Jako vždycky,nejdřív bu bu bu a zamete se to pod koberec ! ! !

Zobrazit celou diskusi