Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češky patří k nejmladším prvorodičkám v EU. Kdy rodí další Evropanky?

Autor: bud - 
12. března 2017
07:30

Každý rok se v Evropské unii narodí přibližně 5 milionů dětí. Zatímco Francouzky porodí každá v průměru dvě děti, u Italek nebo Portugalek je to výrazně méně. Češky jsou v tomto ohledu spíše průměrné, každá porodí v průměru 1,57 dětí a průměrný věk prvorodiček je 28,2 let. Češky tak patří k nejmladším prvorodičkám v Evropě, těmi úplně nejmladšími jsou Bulharky.

Zatímco ještě před 15 lety v Česku porodila každá žena v průměru jen jedno dítě, nyní se počet dětí zvedl o polovinu. Každý rok tak Češky porodí asi dvě procenta všech dětí, která se v EU narodí. Nejpilnější rodičky jsou Francouzky (v průměru 1,96 dětí) a Irky (1,92 dětí), naproti tomu nejméně rodí Portugalky (1,31 dětí), Španělky a Řekyně (1,33 dětí). Vyplývá to z čísel Eurostatu za rok 2015.

Aby velikost populace zůstávala stabilní, měla by podle statistik žena porodit v průměru 2,1 dětí. Pokud je míra porodnosti pod 2, hovoří se o vymírání populace. Průměrná porodnost EU je přitom 1,58 dětí na jednu ženu. Nelichotivý stav proto v posledních letech vyrovnává hlavně migrace.

Unikátní operativní zákrok přímo v děloze zachránil dvojčatům život. Podívejte se:
Video  Co vidí lékař v děloze, kde musí přerušit cévy v placentě.  - Ústav pro péči o matku a dítě
Video se připravuje ...

Pokud jde věk prvorodiček, patří Češky se svými 28,2 lety spíše k těm mladším. Například Italky nebo Španělky rodí v průměru až o tři roky později. Naproti tomu Rumunky a Bulharky si první dítě nejčastěji pořídí kolem 26. roku.

 

Podívejte se na záběry z porodu, kdy lékař použil nepovolenou metodu a způsobil tak dítěti problémy:
Video  Lékař rodil holčičku nepovoleným způsobem! Rodiče: Zmrzačil nám dítě!  - archiv Blesku
Video se připravuje ...

zednik ( 12. března 2017 13:51 )

Autorem studie je britský vědec, profesor Mohammad Khasawneh – původem z Jordánska A poloha vkleče prý zvyšuje elasticitu kloubů. Nikde ale nečtu, že při poloze klečmo a pravidelných pohybech se uvolňuje i trávicí soustava a že je to též dobré na plynatost střev. Což je dávno známá věc, pan profesor to taktně zamlčel...

prycsnima ( 12. března 2017 08:28 )

 Muslimky rodí tak brzy jak to jen jde.Po Německu jich běhá napr canejch až to bolí.Sociálka to jistí. Zrádci naší civilizace si teď vynysleli další výjeb. Prý je modlení muslimů velmi zdravé.Je to dobré na záda. Co si ještě vymyslí aby doblbli už tak blbej lid?

Zobrazit celou diskusi