Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rychnovský babybox zažil premiéru: Našli tu chlapečka! Letos jde už o třetí dítě v Česku

Autor: ČTK, lm - 
24. února 2017
20:46

Do babyboxu v Rychnově nad Kněžnou dnes večer někdo odložil chlapečka. Šlo o první případ, kdy rychnovská schránka posloužila svému účelu. V tiskové zprávě to dnes uvedl zakladatel babyboxů Ludvík Hess. Chlapec je letos třetím dítětem odloženým v Česku do babyboxu. Schránka v rychnovské nemocnici funguje od loňského května a je tak nejmladším babyboxem v Česku.

Podle Hesse byl chlapeček do schránky vložen dnes v 18:55. Na sobě měl modrý obleček, který mu byl trochu větší.

„První děťátko v Rychnově nad Kněžnou, třetí letošní a 149. celkově, potvrzuje moji teorii, že děti se odkládají po dvojicích, někdy až po trojicích, tedy v krátké době po sobě,“ uvedl Hess. Narážel při tom na skutečnost, že poslední případ dítěte odloženého do babyboxu řešili v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří tento týden v úterý.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, se zapne vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Schránky, kterých je po celém Česku už 70, mají i své kritiky. Ti tvrdí, že babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zobrazit celou diskusi