Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chřipka si vyžádala další oběť: Od prosince zabila téměř 50 lidí

Chřipku nepřecházejte, ale raději vyležte. Od prosince už zemřel dvanáctý člověk.
Chřipku nepřecházejte, ale raději vyležte. Od prosince už zemřel dvanáctý člověk.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: pet/čtk - 
20. února 2017
12:36

Na komplikace po onemocnění chřipkou zemřel minulý týden v Jihlavě třiaosmdesátiletý muž. Na Vysočině si už toto onemocnění od loňského prosince vyžádalo 12 lidských životů. Celkem již zemřelo 49 lidí. Další závažný případ byl v uplynulém týdnu hlášen z Třebíče, jde rovněž o staršího člověka, řekla v pondělí Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Počet akutních respiračních onemocnění v kraji Vysočina přitom minulý týden klesl o desetinu.

Lékaři na Vysočině evidují 1316 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel. Počty se minulý týden snížily ve všech pěti okresech a nikde už nepřekračují hranici epidemie.

Nemocnost klesá na Vysočině i v celé republice, uvedla Dvořáková. Ubývá také onemocnění podobných chřipce. „Sice se stále laboratorně potvrzují viry chřipky, hlavně v Jihlavě, ale celkově je již chřipkových onemocnění méně,“ řekla. K dalšímu poklesu nemocnosti by mohly přispět jarní prázdniny, které jsou ve školách na Vysočině tento týden.

Nejvíc viróz lékaři hlásí ze Žďárska a z Jihlavska. V obou těchto okresech je více než 1400 nemocných v přepočtu na 100 000 obyvatel. Nejméně nemocných je na Třebíčsku. Pro návštěvy jsou do odvolání stále uzavřena čtyři sociální zařízení. Jde o domov důchodců v Proseči u Pošné, Alzheimercentrum v Jihlavě, jihlavský domov pro seniory Stříbrné terasy a dům s pečovatelskou službou v Telči.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi