Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřela bývalá šéfka opery Národního divadla Herrmannová. Zpívala v Terezíně

Bývalá šéfka opery ND Eva Herrmannová
Bývalá šéfka opery ND Eva Herrmannová  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, mah - 
15. února 2017
11:35

Přežila terezínské ghetto, kde zpívala ve sboru opery Hanse Krásy Brundibár. Většinu života pracovala jako kritička a historička, která pravidelně informovala o zahraničních operách. Eva Herrmannová zemřela v pondělí 13. února. Její úmrtí oznámilo Národní divadlo a Divadelní noviny.

Herrmannová se narodila ve Vídni v roce 1929. Její otec byl židovský obchodník, matka vídeňská operní pěvkyně. Dětství prožila v Opavě a Prostějově. Po návratu z Terezína složila maturitu a poté absolvovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy studium hudební vědy. Po studiích nastoupila do nově založeného Divadelního ústavu, kde pracovala jako kritička a historička od roku 1957 až do penze. Pravidelně informovala o zahraničním operním dění.

Šéfkou opery Národního divadla byla jmenována v dubnu 1991 a setrvala tu do konce roku 1995. Operu v té době nasměrovala ke sbližování s evropským operním děním a přizvala ke spolupráci české emigranty, české umělce pracující v zahraničí a také režiséry především z německé oblasti. Z opery Národního divadla vytvořila centrum soudobého operního divadla, píšou Divadelní noviny.

Do roku 2012 byla členkou operní poroty divadelních cen Thálie, několik let operní porotě i předsedala.

Zobrazit celou diskusi