Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Markétě a Mirkovi hrozí v Turecku až 15 let vězení. I kvůli fotkám v mobilu

Autor: Mii, ČTK - 
9. února 2017
16:35

Češi Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, které turecké úřady zadržely loni v listopadu kvůli údajným prokurdským aktivitám, se konečně dozvědí, jaké důkazy proti nim vyšetřovatelé mají. Po třech měsících ve vazbě turecký prokurátor totiž dokončil obžalobu. Dvojici za členství v teroristické organizaci hrozí 7,5 let až 15 let vězení.

O dokončené obžalobě poprvé informoval turecký list Milliyet. Státní zástupce provincie Simak, Mehmet Patlak, při její tvorbě vycházel z fotografií a zvukových nahrávek mobilů českých dobrodruhů. Turecká policie Čechy zadržela 13. listopadu na hraničním přechodu Habur, kde se pokoušeli překročit hranici s Irákem. Obžaloba tvrdí, že Češi byli členy kurdské milice YPG.

YPG je ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ale YPG považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko vnímá jako teroristickou organizaci. PYD loni otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán ani žádnou jeho reprezentaci neuznává.

Problémem jsou fotky s Kurdy

Podle prokurátora o aktivitách dvojice jasně vypovídají fotografie. Češi na nich pózují s bojovníky právě YPG a jejich zbraněmi. Turci také tvrdí, že v osobních předmětech dvojice našli součást pušky pro odstřelovače. Navíc měli při komunikaci s Kurdy používat kódová jména – Všelichová byla Zelane Botan a Farkas Serxwebun Botan. 

Turecký deník nicméně uvádí, že Češi vyšetřovatelům řekli, že jsou pouze aktivisté a do oblasti se snažili dostat humanitární pomoc. Ozbrojený konflikt prý rozhodně nechtěli nijak podněcovat. Tvrdili, že YPG není v Evropě považováno za teroristickou organizaci, ale za bojovníky proti Islámskému státu.

Věznice pro teroristy

Všelichová s Farkasem se už v provincii Sirnak nenacházejí. Turecké úřady je přesunuly do jiné věznice na východě země. Důvodem byly kapacitní důvody.

Jedná se o zařízení s přísným dozorem, kam Turci obvykle ukládají členy ozbrojených skupin, organizovaného zločinu nebo drogové šéfy. Řekla to mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová, jak uvedl web Info.cz. Šéf resortu Lubomír Zaorálek o propuštění Čechů jednal v polovině prosince.

„Mám dobrý dojem. Už v této chvíli se dějí vstřícné kroky. Rodina bude moci navštívit vězněné a z turecké strany vidím určitou ochotu a vstřícnost dělat kroky, které nejsou v rozporu s právním řádem a těm občanům usnadňují situaci,“ sdělil ministr tehdy.

dietr ( 10. února 2017 07:03 )

Kdyby si ti dobrodruzi zjistili, že turek kšeftuje s IS a milým kurdům se to vůbec nelíbí, pak by si určitě hledali jinou výmluvu, třeba jako náš první islamista, co umí střílet ze vzduchovky.

gabreta ( 9. února 2017 22:46 )

Výhodu budou mít až se vrátí. Budou umět perfektně Turecky a v EU se domluví plynule, jako jedni z mála!

vendulka1234 ( 9. února 2017 22:07 )

všichni vědí jaká je situace ve světě, my se tu sotva držíme, aby k nám na čr také neproudili davy muslimů, ale tyhle mladý, si klidně ještě jezdí do rizikových oblastí ke kurdům...tam se promenádujou ve vojenských uniformách, fotí se s místníma a dělaj si selfíčka...divím se že takový mladý lidi, radši nechodí do práce, že mají čas a peníze, takhle někde putovat, a co se divím ještě víc, že jsou překvapený z toho, že je zatkli...když tam takhle ***li, mládenec měl samopal v ruce, tak není divu, je to jiná mentalita, žádná sranda, pokud se bude pořádat veřejná sbírka už i na tyhle mladý hazardéry, tak vážně nevím, at to zaplatí jejich rodiny, bude to pro ně lekce a příště jim podobné výlety zakážou...když si to tvrdě zaplatí, snad si to budou pamatovat, že svoboda je vzácná.

montevideo ( 9. února 2017 20:27 )

Chtěli být "hrdinové", tak jim to třeba těch 15 let vydrží. Mohou poskytovat "humanitární pomoc" spoluvězňům.

bandour ( 9. února 2017 20:24 )

Zobrazit celou diskusi