Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolest hlavy, astma a rakovina. Tak dusí lidi na Ostravsku polétavý prach

Autor: ula, ČTK - 
6. února 2017
19:45

Moravskoslezský kraj má v těchto dnech problém s polétavým prachem. A jakkoli se například na Třinecku situace v pondělí mírně zlepšila, ve zbytku regionu smogová situace trvá. Imisní limit pro prach byl ráno na většině moravskoslezských měřicích stanicích pod mezní hranicí, aktuální hodinové koncentrace PM10 byly ale opět vysoké. Co je vlastně polétavý prach a jak nám může uškodit?

Například ve Věřňovicích na Karvinsku byla situace vyhodnocena  jako velmi špatná. Meteorologové tu naměřili mezi 5. a 6. ranní 196 mikrogramů na metr krychlový.


Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší potýká prakticky od začátku roku. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

Co je polétavý prach a co způsobuje

Jedná se o mikročástice o velikosti několika mikrometrů poletující volně vzduchem. Vznikají prakticky výhradně jako produkt lidské činnosti při spalování, tavení rudy, atd.

Video  Tohle nadýcháme ve smogu: Jako když jste v místnosti s výpary ředidel, kouře a prachu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, Reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Anselm C. Kreuzer, Michi Koerner - WAITING FOR RESULTS A
Video se připravuje ...

Mikroprach proniká do dýchacích cest, způsobuje kardiovaskulární onemocnění, choroby dýchacích cest a škodí i jinak. Navíc se na něj mohou navázat těkavé organické látky, které jsou pro organismus toxické a rakovinotvorné. Největší riziko představuje polétavý prach pro děti, seniory a alergiky.

Pro děti je polétavý prach nebezpečný hned z několika důvodů: dýchají na jednotku hmotnosti více než dospělí, mají menší dýchací cesty a plíce a nemají dostatečně vyvinutý obranný mechanismus.

Jak polétavý prach ničí tělo?

  • U vnímavějších lidí může způsobovat únavu a bolest hlavy.
  • Vadí oční sliznici, oči zarudnou, otečou a může přijít i zánět spojivek.
  • Menší částečky se dostanou až do dolních cest dýchacích a odstartují zánět průdušek.
  • Polétavý prach dráždí nosní sliznici a způsobuje chronickou rýmu a alergii.
  • U náchylnějších lidí, kteří žijí v zamořeném ovzduší, může spustit astma.
  • Polétavý prach zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, jako je infarkt, mrtvice, srdeční nemoci...
  • Mikroskopické částečky na sebe vážou toxiny, ty z plic putují do krve, a dostávají se tak do celého těla. Tím zvyšují riziko rakoviny.

Hygienici: Zůstaňte raději doma

Pokud ve vašem kraji vyhlásí větší koncentraci škodlivin v ovzduší, doporučují hygienici tato opatření:

  • malé děti, starší spoluobčané a lidé trpící srdečně cévními a respiračními chorobami by měli výrazně omezit pobyt ve venkovním prostředí
  • vyhýbejte se namáhavé práci a sportování venku
  • zvyšte přísun vitaminů, především vitaminu C
  • obytné místnosti větrejte jen krátce (5 min), intenzivně několikrát denně
  • v obytných prostorách se zdržte práce s chemickými látkami (např. rozpouštědla, barvy)
  • pokud je to reálné, omezte používání otevřených plynových spotřebičů v domácnostech
  • nekuřte, vyhýbejte se zakouřeným místnostem.

Takto vypadají města a kraje v Česku, když je zahalí smog:

 

 

 

escobar2011 ( 14. února 2017 05:49 )

Už mě to fakt dost tady na ostravsku vytáčí ... Je to už stav, který je skoro každý den, Pár jedinců (zejména zahraničních majitelů místních a polských hutních podniků) si řádně maže kapsy svými zisky, několik stovek jejich zaměstnanců dostává almužnu na výplatu a my se tady všichni dusíme z těch sraček, které jejich fabriky chrlí do vzduchu. Vláda a místní "konšelé" jenom melou pantem ... a kde nic tu nic. Peníze vládnou světu. Čert vem lidi a přírodu.

zednik ( 7. února 2017 09:48 )

Celá desetiletí směly fabriky platit odpustky-emisenky. Výsledek jě, že ale kupodivu nejvíc škodí babka s dědou, kteří si kupují a topí uhlím takovým jaké je - nekvalitní.

Zobrazit celou diskusi