Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Poslední kapka“. Desítky trafik se kvůli EET chystají zavřít

Desítky trafik hrozí ukončením činnosti kvůli EET.
Desítky trafik hrozí ukončením činnosti kvůli EET.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zst - 
5. února 2017
17:40

Kvůli zavedení povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) může ukončit činnost několik desítek trafikantů. Většinou o tom uvažují menší nezávislí živnostníci. Vyplývá to z informací od několika podnikatelů a neoficiálně to potvrzují i někteří jejich dodavatelé.

Povinnost pořídit si zařízení pro EET budou mít trafiky, stejně jako ostatní obchodníci, od 1. března. Celkem je stánků a obchodů s novinami v tuzemsku přibližně 17 tisíc. Podle místopředsedy představenstva distributora tisku PNS Jindřicha Kadeřávka v takto velkém množství trafik běžně nastávají změny, kdy prodejní místa zanikají a nová vznikají. A nelze počátkem února říci, které provozovny skončí kvůli EET.

„Zatím můžeme jen odhadovat, že problém mohou mít prodejci, kteří už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti. Dále mohou být problémem technické a prostorové podmínky provozování jejich prodejny. Samozřejmě asi nelze vyloučit ani finanční náklady, i když to bude spíše účelové odůvodnění toho, že už nějakou dobu uvažují o ukončení své činnosti,“ podotkl Kadeřávek.

To ČTK potvrdil majitel malé provozovny v Praze 2, který si nepřál být jmenován. „Zvýšil se mi od nového roku nájem a investice do EET je poslední kapka. Ať už je to pořízení nové pokladny, ale i pravidelné měsíční platby navíc,“ řekl.

Podle Kadeřávka může být zavedení EET pro mnohé majitele trafik zátěží, ale zároveň jim může pomoci některé procesy zrychlit a zefektivnit. V rámci EET nastane elektronizace prodejních míst, což umožní například zavedení elektronických dodacích a remitendních listů, které jsou dnes zajišťovány papírově, umožní to rovněž elektronické objednávky doplňkového sortimentu nebo komunikaci s dodavateli. PNS vytvořila zařízení šité na míru trafikantům s O2 a očekává, že jej dodá až do třetiny trafik.

V první vlně zavádění EET v pohostinství loni v prosinci skončily nebo přerušily podnikatelskou činnost desítky až stovky provozoven.

dzery ( 6. února 2017 10:24 )

Magor Carmín využije cokoli ke svému blití.

mrm777 ( 6. února 2017 09:16 )

Zaměstnanci, podívejte se na své výplatní pásky,vám se strhává soc.+ zdr. z hrubé mzdy!!!.Nenadávejte na podnikatele, protože to oni platí místo vás státu vysoké soc.+ zdr.Až přijde doba, že dostanete do ruky superhrubou mzdu a pak budete muset zaplatit to všechno, co za vás platí zaměstnavatel, pak teprve říkejte,že platíte vysoké soc.+zdr. pojištění a daně.Kolik lidí vůbec ví ,jaké odvody musí odvádět podnikatelé?.Zkuste si na rok podnikat, do začátku 1000 Kč a pak už jenom samé starosti.Ale proč né,vždyt do roka z vás přece budou milionáři!!!!!!Až to vyzkoušíte, tak pak můžete hodnotit.Dovolenou,nemoc máte zaplacenou,oni jsou doma zadarmo.Každý má možnost podnikat, tak se kritici ukažte co umíte,mám to za sebou,opravdu to není jednoduchý.Přemýšlejte raději o tom, kde se berou peníze na nehorázné odměny a výplaty těch komediantů ve vládě.Nic nevyrábí,zisk žádný a přesto si dovolí rozdat sami sobě minimálně dvakrát do roka vysoké odměny a přidat si na výplatu.Zaměstnanci a zákazníci v ČR ročně rozkradou zboží za 13 miliard.Jak by se vám líbilo,kdyby vám přilepili kamery na čelo a museli jste se obhajovat,že zrovna vy nekradete.Jediný co EET přineslo, že to rozdělilo národ.Podívejte se na některé diskuse, jak se k sobě chováte.Mě to připadá, že přesně o tohle se šerif snaží.Rozeštvat národ proti sobě, aby zakryl svoje podvody.Hospodští, cožpak vám nevadí, že z vás všech udělal stoprocentní zloděje?Lidi nepochopili, že pouze některým stouply tržby o sto procent.Slyším to denně od lidí, že všichni hospodští podváděli.A to je přesně ono, řekne to národu, tak,aby je poštval proti sobě,to mu jde úplně nejlépe.Vám všem vadí soused podnikatel,prostě závist.Ale podvody šerifa vás nezajímají, protože on se zaměřil na toho,kdo právě vám leží v žaludku.A proto ho obdivujete.

salto ( 6. února 2017 08:55 )

To je ta slavná neviditelná ruka trhu. Jestliže jim vadí EET a budou končit, tak se najdou jiní, kterým nebude vadit že platí daně

jana999 ( 5. února 2017 22:07 )

logicky, kdyby poctivě platili eet by jim nevadila trubko

111pavel111 ( 5. února 2017 20:51 )

Ty máš už dost

Zobrazit celou diskusi