Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kaufland má platit pokutu 750 tisíc, potvrdil soud. I kvůli antibiotickým medům

Autor: ČTK, hrk - 
5. února 2017
15:05

Krajský soud v Brně potvrdil oprávněnost pokuty 750 000 korun obchodnímu řetězci Kaufland, kterou mu udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v srpnu 2015 za sedm různých pochybení při prodeji potravin. Řetězec se prohřešil i prodejem antibiotického medu, který odhalily testy deníku Blesk.

„Řetězec prodával jak falšované, tak nejakostní i nebezpečné potraviny, “ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Kaufland na dotaz, zda podá kasační stížnost, neodpověděl.

Inspekce v pokutě sečetla prohřešky, jako je prodej falšovaného medu, klamavě označené potraviny, potraviny nezpůsobilé k jídlu či prodej potravin s překročeným množstvím reziduí pesticidů. „Nejzávažnějším deliktem byl v tomto správním řízení prodej rýže, ve které byli škůdci a byla nevhodná k lidské spotřebě,“ popsal Kopřiva.

Pravomocné pokuty, které SZPI udělí, se každoročně poměrně výrazně zvyšují. V roce 2015 to bylo 140 milionů korun, meziročně o 40 procent více. Z toho 105 milionů korun museli zaplatit obchodníci, přičemž 68 milionů připadalo na pouhých osm řetězců.

Zobrazit celou diskusi