Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sever Moravy se dusí. Hodnoty prachu překračují limity trojnásobně

Autor: ČTK, bud - 
5. února 2017
08:25

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji jsou stále nepříznivé. Hodnoty průměrných denních koncentrací polétavého prachu v ovzduší už místy dosahují více než trojnásobku imisního limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. V celém regionu je v platnosti smogová situace a hrozí, že bude vyhlášen znovu i stav regulace. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).

„Rozptylové podmínky budou většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou imisního limitu, ojediněle až trojnásobně,“ uvedli meteorologové.

Smog trápí kraj hlavně na podzim a v zimě. Letos se se zhoršenou kvalitou ovzduší potýká prakticky od začátku roku. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech i škodliviny ze sousedního Polska. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi.

Nehorší situace je v Třinci, kde koncentrace polétavého prachu dosahuje až 174 mikrogramů na metr krychlový. Velmi špatný stav ovzduší je také v Českém Těšíně, v Opavě, Studénce a také v některých částech Ostravy.

agfor ( 5. února 2017 09:10 )

Na Mostecku je ještě smogová mlha. proto odsud zmizely měřící stanice. Homo mostensis je totiž odepsaný druh člověka. Teď je v módě ukazovat na Ostravsko.

Zobrazit celou diskusi