Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodičovská 250 tisíc a dvojnásobné přídavky na děti. Marksová chystá změnu

Autor: jer, ČTK - 
6. ledna 2017
16:20

Se zvýšením rodičovské z 220 tisíc na alespoň 250 tisíc korun, zvednutím mateřské či zdvojnásobením přídavků na děti počítá nová koncepce rodinné politiky, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD). S částí návrhů souhlasí i místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Jinde má ale výhrady.

Poslední verze dokumentu, kterou má ČTK k dispozici, obsahuje také návrhy na zavedení novomanželských půjček, výstavbu startovacích bytů, možnost umělého oplodnění pro samotné ženy, tříměsíční ošetřovné při péči o nemohoucí rodiče či podporu sdílených úvazků. Všechna opatření by ročně stála dvě až tři desítky miliard navíc.

„Stát má lidem zajistit podmínky, aby chtěli děti“

Podle autorů koncepce se rodina mění. Tvoří ji jednotlivci, bezdětné páry i dvojice manželské, nesezdané či registrované s dětmi a také samotní rodiče s potomky. Lidé stojí méně o sňatek, mívají děti později, je vysoká rozvodovost. Porodnost poklesla, společnost stárne. Podle ministerstva práce by stát měl lidem zajistit podmínky, aby chtěli děti mít. Jiné představy o podobě rodiny než resort práce pod vedením ČSSD mají vládní lidovci. Výhrady ke zvyšování výdajů z rozpočtu mělo už dřív ministerstvo financí, které vede ANO.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v polovině prosince řekl, že brzy představí novou podporu „pracujících rodin s dětmi“. Podle něj mnohé rodiny na přídavky a daňové slevy nedosáhnou. Sepsat koncepci rodinné politiky uložila vláda ministerstvu práce předloni. Dokument shrnuje doporučení odborné komise, v níž jsou demografové, sociologové či ekonomové.

Koncepce počítá s tím, že by se rodičovská měla zvýšit z nynějších 220 tisíc korun aspoň na 250 tisíc korun. Autoři připomínají, že rodičovský příspěvek nahrazuje příjem rodiči, který zůstává s malým potomkem doma. Představuje sice nejnákladnější rodinnou dávku, ale může také nejvíc chránit rodiny malých dětí před chudobou a díky zvýšení by se mohly snížit výdaje na jiné dávky, uvedlo ministerstvo. Dodalo, že díky vyšší částce by na rodičovskou chodilo i víc mužů. Náklady resort vyčíslil na tři miliardy korun.

Vyšší mateřská a porodné na každé dítě

Ženy na mateřské by podle návrhu měly dostávat 75 procent základu svého příjmu místo nynějších 70 procent. Do základu by se navíc měla započítat větší část výdělku. Snížil by se tak finanční propad matek s vysokou mzdou, zdůvodnilo ministerstvo. Stálo by to celkem přes 778 milionů korun.

Porodné by se mělo vyplácet podle plánu na každé dítě, ročně by to vyšlo zhruba na 1,7 miliardy navíc. Přídavky na děti by se měly zdvojnásobit. Podle věku dítěte by se místo nynějších 500, 610 a 700 korun vyplácelo 1000, 1200 a 1500 korun. Náklady by činily 11,1 miliardy. Rozšířit by se měl i okruh rodin, které by dávku dostávaly. Nyní na ni dosáhnou ty s příjmem pod 2,4násobek životního minima, podle návrhu pod 3,5násobek minima. Stálo by to přes dvě miliardy.

Místo daňové slevy na manžela či manželku by se mohla zavést nová sleva pro pečující či zvednout sleva na dítě. Ministerstvo poukazuje na to, že se polovina dětí rodí mimo manželství, samoživitelky a samoživitelé či lidé s nízkým příjmem slevu využít nemohou a téměř čtvrtina manželských dvojic, která slevu uplatňuje, potomky nemá.

Umělé oplodnění i pro ženy bez partnera

Podle koncepce by se měla změnit i pravidla umělého oplodnění. Měl by se zvýšit věk pro hrazení zákroku ze zdravotního pojištění ze 38 na 43 let, víc by mělo být i proplácených pokusů. Svobodné ženy by nově nepotřebovaly k podstoupení umělého oplodnění souhlas muže, vdané by naopak musely mít souhlas manžela.

Návrh počítá se sociálními byty i dotacemi na výstavbu malometrážních bytů pro mladé rodiny a seniory. Novomanželé by mohli dostávat novomanželské půjčky do 300 000 korun s nízkým úrokem. Na splacení by měli až 15 let, úroky by klesaly podle počtu narozených dětí.

Mezi návrhy patří i podpora sdílených pracovních míst a flexibilních úvazků, zajištění školní družiny pro všechny žáky prvního stupně základních škol, bezplatná nabídka základních kroužků či tříměsíční ošetřovné z nemocenské pro lidi, kteří pečují o nemohoucí příbuzné.

Adamová (TOP 09): Vyšší rodičovskou ano, přídavky ne

Návrhy ministryně práce nechal Blesk.cz okomentovat místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. „Co se týká dávek rodičovské, s tím nemám problém. Myslím si, že po těch letech, kdy nebyla valorizovaná, tak by zasloužila alespoň nějaké zvýšení tak, aby v té nejvyužívanější variantě odpovídala alespoň minimální mzdě. Ta se neustále zvyšuje, ale rodičovská nikoliv. To si myslím, že je rozumné,“ uvedla Adamová.

„Co se týče mateřské, ona ji ve skutečnosti moc nezvyšuje. Nevím, jestli je tam úplně přesně řečeno, o kolik, ale já navrhuji v jiném zákoně, v jiném paragrafu, že by se měla mateřská odstropovat. To znamená, že by se opravdu zvýšila některým skupinám, byla by více spravedlivá. Pokud by se to řešilo takovým způsobem, tak s tím rozhodně souhlasím,“ přikývla podruhé místopředsedkyně TOP 09.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Tím ale soulad skončil. „Pak jsou tam přídavky na děti, s tím já mám trošku problém. Jsou takovou doplňkovou dávkou, která by se ve své podstatě dala nahradit jiným způsobem pomoci. Je odstupňovaná podle příjmu a tam se obávám, že bychom se nějakého velkého zvýšení měli vyvarovat, protože by to bylo poměrně náročné pro státní rozpočet. Ta pomoc by měla jít na konkrétní věci, hodně diskutované je v poslední době například placení obědů,“ uvedla.

„Je to neustálé navyšování výdajů státu, paní ministryně každým svým opatřením prakticky navrhuje vyšší výdaje. To u ní není nic neobvyklého,“ dodala Markéta Pekarová Adamová.

žanyn ( 13. října 2018 11:45 )

Rodičovská by se mohla zvýšit o 40 tisíc. Pro všechny s dětmi do čtyř let.... Možná to hezky vypadá, ale opět to není dotaženo do správného zákona. TEN PŘÍSPĚVEK BY NEMĚL BÝT SMĚROVÁN NA RODINU, ALE NA TOHO, KDO DĚTI VYCHOVÁVÁ A STARÁ SE O NĚ. COŽ MĚKDY NENÍ ANI MANŽEL, ANI MANŽELKA, ALE PRARODIČE. Jinak se opět podivíme kam se také ztrácí a na c o. Hlavně v oněch problematických rodinách.

Ford Henry ( 6. ledna 2017 19:32 )

Jo a účet za rádo by skvělé současné vládce leží v ČNB a už teď je na 800mld. A za to se 62 mld. vyplatí.

Ford Henry ( 6. ledna 2017 19:18 )

A jaké daně snížila? Právě že zvyšuje min.mzdu Oni min mzdu neplatí ale inkasují z ní vyšší daně. Nezaměstnanost je taková že před 10 lety muselo být na stejné číslo o 100 tis. nezaměstnaných míň. Dále zrušili penzijní reformu, ale daň nesnížili. Dále přestali stavět infrastrukturu. Stavebnictví je v krizi jak za světové krize. Přiteklo z EU 70 mld které nezapočetli, které museli právě dřív zaplatit ti zloději ods,topstan, ale nic dalšího se nestaví. To že je to haluz ukazuje že měli v plánu schodek -70 mld a skončili +62. Rozdíl 130 mld ukazuje že buď neví co dělají nebo si v průběhu roku řekli že tomu pomůžou a udělají si tahák k volbám.

lunatic ( 6. ledna 2017 18:58 )

Je zbytečné podporovat porodnost za situace ,kdy je možné jakoukoliv pracovní sílu importovat z okolních zemí .Sázka pouze na kvantitu,namísto kvality je taktéž pomýlená ;stát totiž dá peníze-formou rodičovské i takovým rodičům,kteří ani neumějí potomky vychovat-odkazuji na Krimi zprávy ... K čemu pak je společnost jedinců,z nichž se řada není schopna postarat ani sama o sebe? To je cesta do pekel a nikoliv na ekonomické výsluní .Mě je však již 53,děti nemám ... a po mě potopa

krat5 ( 6. ledna 2017 17:31 )

Z nesezdaných párů nakonec zbudou samoživitelky a ty v konečném důsledku budou natahovat ruce, aby jim stát pomohl. Zavřela bych do kriminálu každého, kdo neplatí výživné na své děti. Hlavně by měli mít lidé v sobě dostatek morálky na to, aby se potom o své děti dokázali postarat, vychovat z nich slušné lidi.

Zobrazit celou diskusi