Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Začala obchodní válka s Čínou: Češi v ní můžou ztratit tisíce pracovních míst

Autor: bud - 
24. prosince 2016
05:49

Patnáct tisíc ocelářů včetně 150 Čechů v polovině listopadu protestovalo v Bruselu před sídlem Evropské komise kvůli neférovým podmínkám na trhu s ocelí. Bojí se, že Čína se svým dotovaným průmyslem zaplaví zdejší trhy levnými výrobky a v důsledku toho přijdou o práci miliony lidí. Jen v Česku je nepřímo ohroženo až 70 tisíc pracovních míst, hlavně na severní Moravě.

Od roku 2008, kdy vypukla ekonomická krize, přišlo v Evropě o práci asi 80 tisíc ocelářů. Další desítky tisíc by mohly následovat, pokud evropský trh zaplaví čínská ocel. To by se mohlo stát, pokud by Čína získala statut tržní ekonomiky, na který by měla mít nárok, protože je od roku 2001 členem Světové obchodí organizace (WTO). Letos v prosinci přitom uplynula 15letá lhůta, kdy přechodně statut neměla a její výrobky nemohly na evropský trh putovat bez vysokých cel.

A to by se nyní mohlo změnit. Čína o statut velmi stojí a dokonce u WTO podala na EU stížnost a tvrdí, že porušuje předem dohodnutá pravidla. „To, jak Čína zareagovala, v podstatě znamená začátek obchodní války,“ řekla Blesk.cz europoslankyně Dita Charanzová (ANO) s tím, že stejný spor Čína vede také s USA. „V tuto chvíli je důležité, že Evropská komise vyslyšela hlasy, které poukazovaly na to, že nemůžeme Číně udělit statut tržní ekonomiky, protože ho podle našich pravidel nesplňuje,“ vysvětluje Charanzová. Byli to právě europoslanci, kteří udělení statutu dlouhodobě odmítají.

Likvidace pracovních míst v regionu

Co by případné udělení tržního statutu Číně znamenalo? Velké ocelářské firmy upozorňují na to, že pokud začne do Česka proudit levná čínská ocel, může v regionu severní Moravy přijít o práci 50 až 70 tisíc lidí. Patnáct tisíc míst je ohroženo přímo, další desítky tisíc lidí pracují hlavně v dodavatelských firmách. O hromadném zániku pracovních míst už několik měsíců hovoří také odhady ministerstva průmyslu.

Právě kvůli tomu nebezpečí odjeli do Bruselu protestovat desetitisíce ocelářů. V několika autobusech tam vyrazilo i 150 zaměstnanců z českých podniků. „Nechceme protekcionismus. Jsme velmi konkurenceschopní, pokud jde o kvalitu a produktivitu. Ale chceme spravedlivou hospodářskou soutěž,“ zaznělo při protestu z úst Jörg Hofmann, šéfa evropských ocelářských odborů. Čínské podniky jsou totiž dotovány tamní vládou a nemusí splňovat ani přísné ekologické limity, které jsou v Evropě běžné.

Spor se potáhne léta

Představitelé EU jsou pod velkým tlakem a snaží se situaci řešit. Jenže ani armáda právníků a úředníků zatím není schopna říct, jakým způsobem se bude tento výkladový spor řešit a jak se bude s Čínou vyjednávat. Nepříliš aktivně se k věci staví také česká vláda a ocelářům už pomalu dochází trpělivost.

„Budeme se snažit nastavit ochranu obchodu tak, abychom mohli dotčená odvětví, tedy hlavně ocelářství, papírnictví nebo skláře, chránit v novém prostředí,“ říká Charanzová s tím, že nyní europoslanci spolu s členskými státy jednají o tom, jaká cla budou nyní udělována. Podle ní může tento spor trvat i několik let a EU by toho měla využít, aby se na soud co nejlépe připravila. Výsledek ale zatím nelze předjímat.

Podívejte se, jak čeští oceláři protestovali v centru EU:

salisbury ( 24. prosince 2016 16:17 )

I tak vesele Vanoce, uzij si je a ver, politice nerozumis, ale treba jeste neni pozde. PF 2017.

salisbury ( 24. prosince 2016 16:15 )

Jiste, že budou, ale i investovat, to nechapes co? To je na tebe moc.

salisbury ( 24. prosince 2016 14:38 )

Vidim, patri k tem co se roztecou jen kdyz vidi veci ze zapadu a ani je nenapadne vec otocit a precist si made in china. Hlavne, ze to prislo ze zapadu.

salisbury ( 24. prosince 2016 14:36 )

Ale rozumim, o to se nestarej. Jen ty asi nevis jak to v cizine chodi. Myslis si, ze kdyz si jednou za 5 let zajedes na dovolenou, ze je to to same? Nemas poneti o zivote v cizine, ale ani trochu.

agfor ( 24. prosince 2016 12:30 )

1) Čína už toho moc rozkrást nemůže, polistopadové vlády to už zařídily 2) Bojíte se, že budeme kolonií a vůbec vám nevadí, že jí už jsme - kolonie a montovna EU 3) Bude lepší být Čínskou kolonií, než arabskou, protože si arabové na Čínu netroufnou

Zobrazit celou diskusi