Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výuka cizinců ve školkách? „Dorozumíváme se pexesem,“ líčí učitelka

Autor: sou - 
10. prosince 2016
10:52

Učitelky v mateřských školách si musí čím dál častěji poradit s žáky, kteří neumí ani slovo česky. K tomu, aby se s nimi dorozuměly, že je třeba oběd nebo polední odpočinek, využívají nejrůznější metody. Například Marcela Habartová z mateřské školy v Písku podle serveru Novinky.cz při komunikaci s vietnamským chlapcem používá obrázkové kartičky. 

„Je to složitější, nerozumíme jim, neumí ani slovo česky, ale učí se rychle. Po půl roce jsou už schopné se orientovat. Ve třídě máme celkem pět dětí ze zahraničí,“ uvedla pro server Novinky.cz učitelka Marcela z písecké MŠ Fügnerovo náměstí s tím, že většina z nich je právě z Vietnamu. Učitelky se k nim snaží přistupovat individuálně, což není v početné třídě jednoduché, nebo hledají pomoc i u jejich rodičů, kteří ale sami s češtinou bojují.

Podle ministerstva školství bylo v mateřinkách v roce 2015/2016 na osm tisíc cizinců. Na jejich začlenění vynakládá miliony ročně. Například nejpozději v příštím měsíci by mělo vyjít DVD, které připravil Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Karlovy. „Je zaměřené pro předškolní děti na osvojování češtiny pomocí hudebně-pohybové výchovy,“ prezentuje jednu z pomůcek pro malé cizince Eva Vincejová z NIDV, který spadá pod ministerstvo školství.

I přes mnoho nabízených didaktických pomůcek nebo vzdělávacích kurzů berou učitelky výuku češtiny do svých rukou. Jsou ale výjimky. Mateřská školka v centru Prahy díky financím z ministerstva nabídne cizincům hodiny češtiny. „Od ledna budou mít děti zhruba dvě hodiny týdně výuku češtiny,“ říká ředitelka Helena Razáková z MŠ Na Zbořenci, která bude děti přímo jazyk učit. Pokud mají školky možnost, dávají děti například do tříd s menším počtem žáčků, aby byla jejich adaptace snazší.

europa ( 11. února 2017 06:06 )

Pokud dítě neumí česky, do MŠ je nemají přijímat. Tečka. A puntik tam.

Zobrazit celou diskusi