Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi se prokouřili na osmé místo v EU. Zapálí si tu tři z deseti lidí nad 15 let

Kouření cigaret
Kouření cigaret  (Autor: CTK)
Autor: uni, ČTK - 
7. prosince 2016
14:20

Téměř každý čtvrtý občan Evropské unie starší 15 let je aktivním kuřákem. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Eurostatu. Mezi jednotlivými členskými zeměmi panují značné rozdíly. Největší podíl lidí, kteří zlozvyku kouření propadli, je v Bulharsku, nejmenší ve Švédsku. Česko se ve srovnání sedmadvaceti sledovaných států EU umístilo na osmém místě.

Nejmenší podíl aktivních kuřáků má kromě Švédska, kde kouří 16,7 procenta obyvatel, také Británie (17,2 %), Finsko (19,3 %) a Portugalsko (20 %). Na předních příčkách žebříčku jsou naopak Bulharsko, kde si pravidelně cigaretu zapálí 34,7 % obyvatel, následované Řeckem (32,6 %), Rakouskem (30 %) a Slovenskem (29,6 %). V Česku je aktivních kuřáků podle Eurostatu 28,7 procenta.

Ve všech sedmadvaceti sledovaných členských zemí převažují mezi kuřáky muži nad ženami. Největší rozdíl mezi pohlavími je v Litvě, kde aktivně kouří 40,3 % mužů a jen 12,3 % žen.

Pasivní kouření je v Česku větší hrozba

Lidí, kteří jsou nedobrovolně vystaveni tabákovému kouři, je v EU asi pětina. Také tady se jednotlivé členské státy značně liší. Zatímco v Řecku jsou pasivními kuřáky až dvě třetiny obyvatel starších 15 let, ve Švédsku je jich jen 5,9 %.

Česko patří k zemím s nejvyšším podílem pasivních kuřáků. Horší situace než v ČR panuje kromě Řecka už jen v Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku a na Maltě. Slovensko je v počtu pasivních kuřáků na osmém místě, hned po Česku a Polsku.


Roman_Koblizek ( 13. prosince 2016 13:39 )

Nejlepší je přestat kouřit okamžitě a nic si nenamlouvat, včera bylo pozdě. Já přestal tak na desátý pokus až s programem od mé zdravotní pojišťovny ozp "Stop Kouření" díky tomu jsem přestal a mohu vřele doporučit.

Zobrazit celou diskusi