Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rozhádaní štamgasti i definitivní konec: První den s EET očima hospodských

  • Autor: map,zb,kaj,rys,uá - 
    2. 12. 2016
    12:34

    Někde to funguje, někde to drhne, někde hodně hlasitě nadávají a někde dokonce zavírají hospodu. Za elektronickou evidenci tržeb (EET) a související systém ministr financí Andrej Babiš (62, ANO) sklízí občas pochvalu, ale většinou mu němůžou přijít na jméno. Podívejte se, jak to vypadalo v Česku v první den zavedení úvodní fáze puntičkářského monitorování toho, jak naši hospodští a hoteliéři odvádí daně.

  • 1.VESKO PEKOVIČ

    Hospodský Vesko Pekovič (55) svou restauraci Pod Lípou v Prapořišti na Domažlicku kvůli EET zavřel. „V hospodě jsem byl od rána do pozdního večera. Ve všední den, ve svátek, prostě pořád, ale dělal jsem to rád,“ vzpomíná Pekovič. S chodem lokálu, se zásobováním a kuchaři měl hodně práce.

     

    „Pak přišel pan Babiš s elektronickou evidencí tržeb,“ říká Pekovič. „Musel bych si pořídit technologii, platit za její pronájem, servis a připojení k internetu. To není malá částka. Zvláště teď v zimě, když tržby nejsou. Musel bych ještě zaškolit personál a na to jsem při vší úctě už neměl,“ líčí Pekovič. Svoji restauraci proto zavřel. „Pan Babiš mi tak zničil živnost. Na takovou buzeraci jsem už neměl nervy,“ tvrdí Pekovič. A co bude dělat? „Věřím, že se po Novém roce EET zruší a zase budu moci podnikat,“ dodal.

    Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. | Aha

  • 2.ROSTISLAV ONKEL

    Proti zavedení systému EET je striktně Rostislav Onkel (48) provozující restauraci Military Max v Bohumíně. V systému vidí pouze populismus ministra Andreje Babiše. Na čtvrtek 1. prosince připravil v podniku protestní akci. „Otevíráme o šest hodin později z důvodu akce EET. Děkujeme za pochopení,“ zveřejnil na sociální síti provozovatel.

     

    Jak říká, systém je bičem především na obsluhu a hosty. „Zkracuje se doba, po kterou obsluhujeme hosty už proto, že se musí posílat každá účtenka hned, ne až třeba na konci šichty. Hosté navíc byli zvyklí na své lísky u stolu, nyní se začínají hádat o piva, když své účtenky mají na baru,“ popisuje situaci. Systém EET zvýšil náklady jeho provozovny. „A za měsíc, co ho máme, je značná poruchovost. Ze 160 účtenek jich neprojde 114. Na to zákon nepamatuje, na technické problémy, a nám hrozí pokuty,“ kýve hlavou provozovatel. Zavedení EET, vzrůstající ceny sudového piva a snižující se kupní síla místních pivařů mohou jeho podnik i položit. „Bojím se, že budu muset zavřít. Je to tu malý podnik, založený vlastně jen na štamgastech,“ dodává Onkel.

    Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. | Aha
  • 3.MAREK ALBRECH

    „Jediná dobrá věc, kterou to přineslo, je, že se číšník při počítání nesplete,“ míní po včerejším ostrém startu EET Marek Albrech (46), provozovatel jedné z nejstarších olomouckých restaurací Zlatá koule.

     

    Jinak pro novinku nemá pěkných slov. Elektronická evidence tržeb byla včera v restauraci tématem hovoru i hostů. „Strašně to zdržuje. Při placení v době obědové špičky se tvoří fronta. Lidi nadávají, že musejí čekat, když se chtějí rychle najíst a spěchají do práce,“ konstatoval Albrecht a popisoval, proč se prodlužuje doba obsluhy.

     

    „Číšník musí xkrát chodit k jednomu stolu, protože každá položka se účtuje jinak,“ popisoval. Navíc i pro něj znamenalo zavedení EET další náklady na provoz. „A nejde jen o peníze na pořízení pokladny a systému. Abychom to zvládli, musel jsem přijmout brigádníky. Takže tu budou pracovat dva až čtyři lidé navíc. A těm samozřejmě musím platit. Obrat se přitom nijak nezvýší,“ uvedl s tím, že se obává, že tržby budou spíše klesat. „Jestliže lidé budou muset čekat, tak začnou chodit jinam nebo prostě budou řešit obědy jinak,“ odhadoval Albrecht.

    Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. | Aha
  • 4.IVETA ROSÁLIE ZELENÁ

    Samá negativa způsobila EET v hospodě Ivety Rosálie Zelené (32) v Rokycanech-Borku. „Máme hospodu na vsi, nájem je vysoký, i s energiemi se měsíčně dostaneme skoro na 11 500 korun. EET je pro nás opravdu likvidační, neboť výpověď z nájmu může přijít kdykoliv. Navíc jsme v místě, kde internetové připojení selhává každou chvíli. Kvůli panu Babišovi jsme přišli o to málo, co jsme měli, a celá ves o jediné místo, kde bylo možné se sejít,“ uvedla Zelená důvody zavření.

    Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. Kdo má problémy s EET? Přečtěte si jejich příběh. | Aha

bb88 ( 3. prosince 2016 13:18 )

Dobře jsi to pochopil.

jerry ( 3. prosince 2016 11:13 )

Tak až si pustíš můj odkaz, nekoukej jenom na obrázky ale pusť si k tomu i zvuk, ty kobliho.

j.p.toman ( 3. prosince 2016 10:30 )

Fakt si to myslím. Ty budeš patrně taky jeden z těch postižených...

6010 ( 3. prosince 2016 09:52 )

k pepen - a ty tomu věříš? Možná, že i něco vyberou, ale na důchody to nedají, s tím nepočítej.Zase to rozkradou.Jsi hodně ovlivněn tou reklamou v televizi,kde nám slibují, co vše se díky EET zlepší, kolik mohou přidat důchodcům ba,bla,bla.Nezlepší se nic, uvidíš, vznikne v této republice chaos,lidi se budou udávat, že nedostali účtenky a již se nikdy nesemknou, aby jim dali do držky.A to byl ten účel.Nic jiného.A ty hospody, že budou končit, to jim také hraje do karet.Tam právě lidi kuli pikle.

jerry ( 3. prosince 2016 08:41 )

Fakt si to myslíš? https://video.aktualne.cz/dvtv/zivnostnici-nejsou-dobytek-v-babisove-firme-kvuli-eet-jich-s/r~88dd5f b0b89311e6bcb60025900fea04/

Zobrazit celou diskusi