Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve svátek už si zase nakoupíte. 17. listopadu budou mít obchody otevřeno

Autor: ula - 
15. listopadu 2016
05:14

Už jste se po 28. říjnu smířili s tím, že ve státní svátky si v supermarketech a hypermarketech nekoupíte ani rohlík? Tak 17. listopadu to bude opět při starém a zájemci si místo oslav svobody a demokracie můžou dosyta užívat konzumu. Nový zákon zakazující prodej v prodejnách, jejichž plocha přesahuje 200 metrů čtverečních, se totiž všech svátků netýká. A teď se v tom vyznejte.

Logiku v tom nehledejte, například na Velký pátek nakupovat můžete, o Velikonočním pondělí ne. Na svátek práce, tedy 1. května, budou mít obchody otevřeno, o týden později – 8. května – už zase ne. Státních svátků máme 13, zavřeno je během sedmi z nich:

  • 1. ledna
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 25. a 26. prosince
  • na Štědrý den mohou být obchody otevřené do 12 hodin

„17. listopad není v zákoně uvedený jako státní svátek, kdy mají být obchody uzavřené. Otevírací doba tak bude standardní,“ potvrdil Blesk.cz mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

„Tento čtvrtek, 17. listopadu, budou naše hypermarkety otevřené a zákazníci se mohou orientovat podle běžné otevírací doby. Informace o otevírací době naleznou na našich webových stránkách a v samotných hypermarketech. Otevřené budou i naše čerpací stanice, které provozujeme u hypermarketů,“ řekla Pavla Hobíková, mluvčí řetězce Globus a dodala: „Rozhodnutí poslanců respektujeme a obchody zavřeme během sedmi státních svátků, které jsou nově uvedeny v zákoně o prodejní době.“

Hypermarkety prodělaly, e-shopy vydělaly

Celý zákon kritizuje Hospodářská komora. „Poslanci obstojně nevysvětlili nejen důvod, proč byla zvolena výměra 200 metrů čtverečních, čímž umožnili některým podnikatelům podnikat a jiným ne, a stejně tak, že někteří zaměstnanci můžou pracovat a jiní zase ne, ale také, proč se omezení otevírací doby týká jen některých svátků a proč zrovna těch, které vybrali. Lze se jen domnívat, že předkladatelé usilovali o podporu křesťanských demokratů, a tak zahrnuli do zákona křesťanské svátky. Celý zákon je jen populismus. Je to zákon, který je na první pohled diskriminační,“ řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Před 28. říjnem vzali zákazníci obchody útokem. Nárůst objednávek zaznamenaly hlavně e-shopy, které poskytují rozvoz jídla a potravin. Radost měli i majitelé malých obchodů, kam se lidé během svátku z hypermarketů přesunuli. Malé obchody, které měly běžně ve svátek zavřeno, zůstaly otevřené. Svaz obchodu a cestovního ruchu odhadl ztráty velkých obchodů na čtyři miliardy korun. Svaz také uvažuje, že se kvůli zákonu obrátí na Ústavní soud. 

Vzpurná Alza i trik s posuvnou stěnou

Někteří obchodníci se pokusili zákon obejít. Na ty si ale posvítila Česká obchodní inspekce. Ačkoliv zákon platí i pro e-shopy, v prodejně Alza v Holešovicích inspektoři nakoupili a nyní hrozí Alze pokuta. Ta to ale odmítla. „Neporušujeme platné předpisy. Prodejna slouží k výdeji zboží a řešení reklamací,“ řekl místopředseda představenstva Alza.cz Tomáš Havryluk.

Velké hračkářství v Praze Na Příkopech, Hamleys, také zůstalo otevřené, s tím rozdílem, že neprodávali zboží. Děti a rodiče si ale mohli užívat atrakce, které jsou v normální den placené.

V zábavním centru Excalibur City v Hatích na Znojemsku se pokusili zákon přechytračit a prostor obchodu zmenšili posuvnou stěnou. Inspektory ale neošálili a obchodníkovi tak hrozí sankce.

Jak to vypadalo během 28. října u obchodů a v nich?

kiwi65 ( 15. listopadu 2016 22:21 )

 Nevím co se řeší? To snad ty zaměstnanci jsou nějaký lokaji nebo otroci nebo co? Proč by nemohli mít ve svátky volno?Je snad nějakej problém si nakoupit den dopředu? Tyhle kafrali by si tu práci měli zkusit,hlavně za tu mzdu.Jsem pro aby o svátcích a soboty neděle bylo zavřeno..

Thyronx ( 15. listopadu 2016 20:06 )

budeš se divit, ale ty co jste si SAMI zvolili. To i ti blbí Američani jdou volit a volí toho, co s tím něco udělá. A může jít celá strana a vláda spolu s PS do háje. No jo ale kde vzít ynteligenci národa?

Thyronx ( 15. listopadu 2016 20:04 )

ano, přesně takové stát potřebuje..."tak si nakoupím jindy" a vůbec k čemu jsou nám v Česku tržby. Co je nám po tom, že v Americe tržby určují většinu HDP a růstu? My přece růst nepotřebujem, jen nějak přetransferovat prachy od bohatých a zazobaných do našich peněženek..a nejlépe prolít je hrdlem.

Thyronx ( 15. listopadu 2016 20:00 )

Pokud stát nařizuje i soukromým prodejcům, pak je samozřejmě totalitní. O tom není pochyb. Svobodu zcela určitě najdete v USA. Yam stát ABSOLUTNĚ nemůže zasahovat do prodejní doby žádných řetězců a těm soukromým už vůbec ne. A myslíte si že při nezaměstnanosti v USA teď za říjen 4.9% jsou prodavačky chuďačky co musí dřít i na Vánoce? Ndebo mohou zabouchnout dveře byznysu a jít jinam na hodinu (ony neznají socialistický Zákoník Práce) .. Mimochodem ani se nevyžaduje mít od takové prodavačky SŠ. Oni to dělají zřejmě ještě líp a se zájmem než ty vaše študované. Amerika je opravdu svobodná a Česko je opravdu díky PS totalitní a za chvíli horší než za komunistů.

panda82 ( 15. listopadu 2016 19:07 )

co tím chtěl básník říct, chybí tomu logika

Zobrazit celou diskusi