Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vědci možná objevili lék na AIDS. HIV pozitivní mají novou naději

Naděje pro HIV pozitivní? Izrealci možná objevili lék pro AIDS.
 (Autor: shutterstock, Profimedia.cz)
Autor: ula, ČTK - 
7. listopadu 2016
12:15

Izraelští vědci možná objevili lék na AIDS. Novinka prý dokázala zlikvidovat virus u 97 procent krevních vzorků nakažených pacientů během týdne. Gammora, jak se lék jmenuje, je momentálně ve fázi testování. S informací přišel americký server Breitbart a upozornil na ni web Českého rozhlasu. Čeští odborníci jsou ale k oznámení poněkud skeptičtí.

Lék byl vyvinut v na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě a momentálně je testován v Kaplanově lékařském centru v městě Rehovot. Hlavní složkou nového léku je peptid, který je schopen vstoupit do nakažené buňky, která pak zničí sama sebe.

Abraham Lojtner jako jeden z vědců, který se na vývoji léku podílel, uvedl, že na rozdíl od stávajících léků na HIV dokáže tento lék zničit buňky viru HIV úplně. Virus se tak prý nemůže vrátit. Žádné buňky obsahující virus po podání léku v těle podle něj tedy nezůstanou.

Nicméně to bude ještě trvat, než bude lék schválen. Vědci momentálně doufají, že příští rok budou moci Gammoru otestovat na skutečných pacientech s AIDS.

Psycholog: Skepse je na místě

„Je to jako obvykle, každý rok jsou tři až čtyři oznámení o tom, že někdo našel definitivní lék na HIV, takže taková zpráva se nijak nevymká a my si můžeme jen držet palce, aby to byla pravda,“ řekl Blesk.cz psycholog Ivan Douda a dodal: „Já už takové zprávy o lécích na AIDS čtu 30 let. Skepse je dle mého názoru na místě.“

Douda zároveň poznamenal, že někteří vědci říkají, že virus je velmi komplikovaný a nikdy se nepodaří definitivní lék najít.

Nakažených v Česku přibylo

Za první tři čtvrtletí letošního roku v Česku přibylo 244 lidí nakažených virem HIV, zhruba o třetinu více než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů na webu Státního zdravotního ústavu. Od roku 1985, kdy se výskyt HIV začal v Česku sledovat, zdravotníci zaznamenali celkem 2864 případů HIV. U 500 lidí pak propukla nemoc AIDS, kterou vir způsobuje, a 252 lidí s AIDS zemřelo.


Loni za celý rok přibylo 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší roční nárůst od doby, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje.  Z jednotlivých regionů republiky bylo zatím letos nejvíc nových případů HIV v Praze - celkem 105. Praha má nejvíc nově nakažených ze všech krajů i v přepočtu na obyvatele.
Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných od roku 1985 tvoří naprostou většinu, přes 85 procent, muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog.

sores ( 7. listopadu 2016 13:14 )

 Je to sice dobře ale i špatně!Je to jediná nemoc kterou si člověk přivodí sám svou blbostí a nezodpovědností! Užívat si chce ale aby si dal bacha a pojistil se ochranou na to kašle. Tak takový ať to chytne a zhebne.

Zobrazit celou diskusi