Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Andrea chce učit, Michal dělat s PC. Romové mají školu snů díky stipendiu

  • Autor: Daniela Soukalová - 
    25. 10. 2016
    05:31

    Zdravotní sestra, učitel nebo profesionální hudebník. To je jen krátký výčet toho, čím touží být šedesát romských studentů. V rámci stipendijního programu organizace Romea získali podporu nejen od nadací, ale také od jednotlivců, z nichž většinu tvoří romští podnikatelé a aktivisté. Připravili jsme pro vás několik příběhů Romů, které boří zažité české stereotypy.

  • 1.Šedesát romských stipendistů

    V prvním roce fungování programu přijala organizace Romea přes 100 žádostí, podpořit na základě výběrového řízení mohla ale pouze 60 studentů. „Máme zde studenty prestižních gymnázií, zdravotnických a pedagogických škol, ale i například škol se zaměřením na strojírenství nebo stavebnictví,“ řekla projektová manažerka Romského stipendijního programu pro studenty SŠ a VOŠ Jitka Votavová. 

     

    Přijetí do toho programu však nebylo úplně jednoduché. „Studenti prošli poměrně přísnými kritérii a hodnocením tříčlenné výběrové komise, kdy hlavní roli hrál prospěch studenta a sociální situace jeho rodiny, “ upřesnila Votavová. 

     

    Romský stipendijní program byl spuštěn v lednu letošního roku a má za cíl nejen dorovnat šance mladým lidem ze sociálně znevýhodněného prostředí, ale i umožnit jim studovat na školách podle jejich snů a schopností tak, aby se jejich rodiče nemuseli kvůli jejich studiu zadlužit.

    Stipendijní program podpořil celkem šedesát romských žáků. Přihlášek ale dorazilo přes sto. Stipendijní program podpořil celkem šedesát romských žáků. Přihlášek ale dorazilo přes sto. | Zbyněk Pecák

  • 2.David a Robin propadli hudbě

    Jedněmi z těch, kteří uspěli, jsou i David a Robin Kanráčovi, kteří studují na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. „Rozhodli jsme se, že náš koníček změníme v zaměstnání a doděláme si konzervatoř a pak budeme pokračovat ve studiu na Akademii múzických umění,“ uvedl pro Blesk.cz David. I když jsou jediní romští studenti na celé škole, nevnímají žádnou diskriminaci. „Oni nás považují za slušné muzikanty a spolupracují s námi, jako bychom byli komunita. Žádné rozdíly tam nejsou, protože jsme muzikanti,“ doplňuje David. 

     

    Jejich velkým vzorem je Tomáš Kača, který se z ghetta v Novém Jičíně dostal až na prestižní Berklee College of Music v americkém Bostonu. „Je to nejen náš vzor, ale i kamarád. Už jsme s ním i spolupracovali a hráli. Navíc vystudoval Janáčkovu konzervatoř, na které právě studujeme my,“ vysvětluje David. 

     

    O celém programu se nejdřív dozvěděla jejich matka, která jim žádost poslala. „Vůbec jsme nepočítali s tím, že by nám to mohlo vyjít,“ upřesnil Robin. „Musíme se vyrovnávat s určitou finanční překážkou. Celá rodina nám pomáhá, abychom úspěšně dokončili studium bez finančních potíží, a tato organizace a její stipendijní program nám to celé ulehčí,“ upozornil David.

    David a Robin chtěli změnit koníček v zaměstnání. David a Robin chtěli změnit koníček v zaměstnání. | Zbyněk Pecák

  • 3.Michal plánuje kariéru „ajťáka“

    Jediným romským studentem na škole je i Michal Gábor, který studuje na střední škole v Ostravě výpočetní techniku. „Tento obor jsem si vybral, hlavně protože je mezi zaměstnavateli velký zájem o jeho absolventy,“ vysvětluje Michal s tím, že pro jeho matku jako samoživitelku bylo hodně náročné zajistit jeho studium.

     

    „Každý den do školy dojíždím, takže si platím jízdné, dále pak učebnice a další pomůcky do školy. Když jsem slyšel o tomto programu, tak jsem věděl, že by to ulehčilo její situaci,“ popisuje Michal s tím, že jako jeden ze žadatelů měl možnost zúčastnit se víkendového setkání, na které podle svých slov nikdy nezapomene.


    „Poznal jsem tam úžasné lidi, dozvěděl jsem se i něco nového. Dalo mi to hlavně motivaci dokončit studium, protože i když jsem jediný Rom na škole, tak vím, že podobně to mají i ostatní,“ míní.

    Michal si obor vybral podle zájmu zaměstnavatelů. Michal si obor vybral podle zájmu zaměstnavatelů. | Zbyněk Pecák

  • 4.Andrea se chce stát učitelkou

    Díky stipendiu je zase o něco blíže ke splnění svého snu i Andrea, která studuje střední pedagogickou školu. „Jsem ve čtvrtém ročníku. Tento obor jsem si vybrala, protože mám ráda děti,“ upřesňuje s tím, že by moc ráda pokračovala ve studiu na i vysoké škole v Hradci Králové nebo Plzni. „Chtěla bych se stát učitelkou druhého stupně základní školy, ale láká mě i práce ve speciální škole,“ uvedla. 

     

    I ona se zúčastnila setkání romských studentů, kde potkala spoustu lidí, kteří stejně jako ona, Michal nebo David s Robinem jsou jedinými romskými studenty na školách. „Myslím si, že vzdělání je jednou z nejdůležitějších věcí v životě, která by měla být poskytnuta všem. Proto jsem si vybrala tuto profesi,“ doplnila Andrea.

    Andrea se chce stát učitelkou na druhém stupni. Andrea se chce stát učitelkou na druhém stupni. | Zbyněk Pecák