Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jedy v ovzduší ničí DNA českých novorozenců! Vědecký průzkum odhalil šokující fakta

Autor: Jessica Lutišanová - 
19. října 2016
05:00

Ovzduší v Česku je plné jedů, které kromě jiného poškozují také geny novorozenců! To ukázal výzkum vědců, kteří zkoumali v Karviné a v Českých Budějovicích krev a moč novorozeňat i jejich matek.

Odběr krve a moči se prováděl dvakrát – v létě i v zimě. V topné sezoně je totiž v ovzduší samozřejmě více škodlivin. Výsledky, které jako první přineslo Aktuálně.cz, pak ukázaly, že v Karviné bylo poškození genů způsobené karcinogenním benzo(a)pyrenem větší, v krvi a moči žen i jejich dětí bylo mnohem více škodlivin.

V zimě tam hodnoty i dvacetkrát převyšovaly normu, v Českých Budějovicích se blížily pětinásobku. „Studie potvrdila, že právě znečištěné ovzduší zvyšuje oxidační stres u novorozenců,“ řekl jeden ze zpracovatelů studie Radim Šrám. To může u dětí způsobit nižší porodní váhu, zpoždění psychického vývoje nebo dýchací problémy.

U dospělého urychluje proces stárnutí a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Také má vliv na kvalitu spermií. Vědci provedli i rozbory mateřského mléka. To překvapivě zůstalo čisté...

Moravskoslezský kraj je nejznečištěnějším regionem v Česku a patří v tomto směru i k nejproblematičtějším místům v Evropě. Obyvatelé čelí mnohonásobně vyšším dávkám karcinogenního benzo(a)pyrenu.

Nebezpečný benzo(a)pyren

Benzo(a)pyren je látka, která vzniká nedokonalým spalováním fosilních paliv či průmyslovými technologiemi, například při výrobě železa. Je karcinogenní a do těla se dostává navázaný na prachové částečky.

Usazuje se v plicích, ale putuje také do krve. Kromě toho, že je rakovinotvorný, má prokázanou souvislost s vyšším rizikem úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění. U dětí zvyšuje nemocnost a způsobuje výskyt astmatu.

miro 49 ( 23. října 2016 08:27 )

Těch jedů ze vzduchu,které dýcháme bude asi daleko víc, než je kdo ochoten připustit.Nejsou to jen auta,protože většina z nich má u benzinu katalyzátory a přesto že aut je víc, měly by zamořovat prostředí daleko méně.U nafťáků je to o něco horší, nikdo nepřizná pravdu.Faktem je, že v roce 1990 trpělo každé sedmé dítě dýchacími problémy, před několika léty už to bylo každé čtvrté, současný stav bude asi ještě horší.Pravda se lidem neřekne.Připadá mi to jako prohlášení hlavního hygienika po Černobylu kdy bylo řečeno ..Stav radiace v ČSSR je nulový a stále klesá...

sores ( 19. října 2016 13:37 )

 pepen: přesně tak to v našem rádoby kapitalismu je!!! A bude hůře, je odporná doba! Dříve byl menší výběr potravin a všeho ostatního a přesto se žilo zdravěji!!! Byla menší zločinnost, méně závisti a podrazů. Dnes je vše na co si člověk vzpomene, sice chemického nezdravého ale je.Dnes při setmění nemůže jít člověk sám a pokud není v politice, šoubyznysu nebo neumí skvěle krást, tak je to svrab a neštovice.Bohatí a mediálně známé nechodí do basy, uznává se jedině ten kdo má hodně peněz. Slušnost pcha,ohleduplnost k bližnímu pcha,korektnost pcha. K Dr. když chci dobře provedenou operaci tak jedině s obálkou. Je velký obchod se zdravým!!!!!Ale máme kapitalismu a po tom se přeci prahlo.

pepen ( 19. října 2016 11:53 )

Čeští politici-jsou zde na dvě věci/zlodějina,podvody a peníze/hlavně,aby si nahrabali!!!A Český národ-je jeden z nejhorších v Evropě!!!Už dávno národ nedrží při sobě-bezohlednost,závist,nenávist,arogance jeden vůči druhému!!!Mládež nezdraví,nepouští starší v tramvajích-polovina na drogách a tráva patří do denních potřeb.Kdo by se staral o nějaké otrávené ovzduší,potraviny a vodu!!!Nikoho to nezajímá.Já si myslím,že je to vše úmysl-v rodinách někde až tři auta.Migranti-nemoci,vraždy,zločinnost-100% do cca do 10 let bude válka.

sores ( 19. října 2016 10:50 )

Je to zářný příklad z čeho jsou rakoviny!! Ze špatného chemického jídla, pití a ovzduší!!!!!!! Každá nemoc dostane podnět než vypukne, to je přeci jasné. Dýcháme sv.instva o jídle nemluvě! Každý 3 člověk umírá na raka.

juuuhele ( 19. října 2016 10:13 )

Tak začni sám. Každý křičí at někdo začne....

Zobrazit celou diskusi