Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ozařování i ztráta prsu: Jana přežila rakovinu, teď pomáhá bojovat ostatním

Autor: Daniela Soukalová - 
17. října 2016
19:11

Každoročně onemocní rakovinou prsu na sedm tisíc žen. Pomoc nacházejí například i v centrech organizace Mamma help. Ta se věnuje mimo jiné terapii, přednáškám nebo workshopům o této nemoci. Navíc téměř všechny členky a terapeutky si samy rakovinou prošly. Momentálně takzvané mammahelpy rozjely i kampaň na podporu prevence, jejímž symbolem se stal uzel uvázaný nejen na kapesníku.

Mamma help založila Jana Drexlerová, která si sama v sedmačtyřiceti letech vyslechla diagnózu rakoviny prsu. Během roku podstoupila chemoterapii, operaci, kdy přišla o prs, ozařování a nakonec i gynekologický zákrok. Nad vodou ji drželi nejen její synové a přítel.

Spolu se svým onkologem Václavem Pechou pak založili organizaci, která se za šestnáct let svého fungování rozrostla na síť osmi center v Praze, Brně, Olomouci, Přerově, Hradci Králové, Plzni, Zlíně a v Českých Budějovicích. „Centra fungují jako poradny. Kdokoliv do nich může přijít, ať už jsou to pacientky, jejich rodiny nebo někdo, kdo se o to prostě zajímá,“ uvedla pro Blesk.cz Lucie Milaberská, koordinátorka kampaně Udělej uzel.

Vždy je tam připraven prostor, kde si lidé mohou o této diagnóze popovídat s terapeutkou, která má s rakovinou osobní zkušenost. „Povětšinou všechno to jsou pacientky, které jsou proškolené a mají osobní zkušenost s tou nemocí, takže to funguje nejen jako poradna, ale i podpora. Je to uděláno tak, aby si lidé měli o té strašlivé věci s kým popovídat,“ upřesňuje Milaberská. 

Vypadávání vlasů i obavy z chemoterapie

V centrech se pořádají také odpolední programy, jako jsou přednášky, workshopy. „I naše edukátorky jezdí školit lidi do různých kolektivů, jako například zdravotní sestřičky, na střední školy nebo do mateřských center, kde dorazíme s fantomovým modelem prsou. Dozvědí se tam nejen něco o nemoci, ale také jak správě provádět samovyšetření, a pouští si tam videa,“ vysvětluje Milaberská s tím, že všechny tyto aktivity dělá Mamma help bezplatně.

Každý člověk podle ní chodí s jiným problémem, který je pro něj zrovna v tu chvilku nejdůležitější. Některé ženy například zajímá to, kdy jim začnou vypadávat vlasy, jestli jim bude po chemoterapii špatně, kdy jim začne být špatně nebo naopak, proč jim z této léčby špatně není. „Je to spousta otázek. Každá ta léčba je navíc úplně individuální, každý nádor je individuální a hlavně každý člověk je naprosto individuální,“ popisuje Milaberská.

V říjnu, který je již tradičně věnován aktivitám spojeným s onemocněním rakovinou prsu, navíc tato pacientská organizace představila i svou novou kampaň zaměřenou na mladou generaci a prevenci. Jejím symbolem se stal uzel na kapesníku, který by měl ženám připomenout nutnost pravidelného samovyšetřování prsu, ale i návštěvu mamografu.

„Uzlovat“ mohou i muži

Uzel se může uvázat na čemkoli, co je zrovna po ruce, a do akce se nemusí zapojovat rozhodně pouze ženy. „Do hry je dobré vtáhnout i mužskou polovinu lidstva, pánové tím mohou dát najevo svou lásku a starost o zdraví té, na které jim záleží,“ říká ředitelka sdružení Mamma help Jana Drexlerová. 

Šířit tuto myšlenku a zapojit se do kampaně může pomocí sociálních sítí a hashtagu #udelejuzel každý. „Vsadili jsme na sociální sítě a věříme, že mladé lidi osloví náš uzlíkový spot. Natočili ho pro nás studenti školy Michael a všichni jsme zvědaví, jakou uzlíkovou lavinu a hlavně zájem o tolik potřebnou péči o prsa se podaří spustit,“ dodává Drexlerová. 

Na stránkách kampaně www.udelejuzel.cz mohou navíc lidé i odeslat vzkaz a virtuální uzel své partnerce, mamince, sestře, kamarádce nebo kterékoli jiné ženě, která by neměla zapomenout na prevenci. 

levandulova ( 17. října 2016 19:26 )

 Kdejaka smazka a fetka ma zdravotni peci zdarma, tlustosi, kuraci, vsichni si zadaco chodi pro leky...a zodpovedna mlada zena ktera cgodi kazdy rok na prevenci na ultrazvuk, za to musi platit 400Kc. Pritom je znamo ze prevence je mnohem levnejsi nez lecba. Kdy na to ty pojistovny prijdou????

Zobrazit celou diskusi