Objev z Londýna

Angličtí vědci objevili protein, který zastavuje růst rakovinného nádoru prsu. Nabízí se tak naděje pro miliony žen po celém světě. Když se rakovinné buňky rozrůstají, jako první se rozšíří do krevního řečiště. „Nyní ale studie ukázala, že receptorový protein nazývaný EPHA2  je udrží tam, kde jsou, a rakovina se tak nešíří do dalších částí těla. Stačí tak jen vyvinout lék, který EPHA2 v těle »nastartuje«,“ tvrdí doktor. Claus Jorgensen z The Institute of Cancer Research z Londýna.

Kombinace léčebných metod

V posledních letech jsou k léčbě nádorů prsu využívány i nové léčebné metody, které mnoha nemocným ženám umožňují rakovinu prsu překonat nebo alespoň zpomalit růst zhoubných buněk. Léčba rakoviny prsu je vždy cílená individuálně a je převážně kombinovaná, ve většině případů se nepodává jen jeden typ léčby.

Jaká léčba zabírá

„Určitě bych se zmínila i o různých typech chemoterapie, která je velmi účinnou léčbou a stále se k úspěšné léčbě rakoviny prsu využívá. Bohužel k ní patří někdy dosti nepříjemné vedlejší účinky,“ vysvětluje MUDr. Alena Bílková, Ph.D., vedoucí lékařka, Mammacentrum Zelený pruh. Mezi novější terapeutické možnosti patří podle ní i léčba biologická, která v posledních letech pro ženy, které mají pozitivní růstový faktor, je léčbou velmi účinnou. Též při biologické léčbě se mohou projevit vedlejší účinky, ale nebývají tak časté a zatěžující.

 k novému objevu:

„Protein EPHA 2 (ephrin type-A receptor 2) má specifické vlastnosti, které zabraňují růstu zhoubných buněk a jejich dalšímu šíření v těle. Má ovšem v lidském těle mnohem více funkcí. Jeho využití v léčbě rakoviny prsu by mohl být další směr, kterým by se mohla léčba tohoto onemocnění v budoucnu ubírat. Pokud by tato léčba byla cílená jen proti rakovinným buňkám, vedlejší účinky by nemusel být závažné. Byl by to další krok k úspěšné léčbě tohoto obávaného onemocnění.“

Rakovina prsu je souhrnné označení pro nádorové onemocnění prsních žláz. Jde o nejrozšířenější formu rakoviny u žen a druhou nejčastější příčinu úmrtí na nádorové onemocnění žen. Karcinom prsu nejčastěji postihuje ženy starší 50 let, výjimkou však nejsou ani dvacetileté dívky. Na následky rakoviny prsu zemře u nás každoročně přibližně 2 000 žen.