Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aktivisté zůstávají na chvaletické elektrárně, chystají druhý transparent

Autor: bru/ČTK - 
4. října 2016
09:08

Na chladicí věži elektrárny Chvaletice zůstává i dnes jedenáct aktivistů ekologické organizace Greenpeace. Věž obsadili v pondělí, protestují tímto způsobem proti modernizaci a prodloužení provozu elektrárny, což podle nich přinese další zhoršení životního prostředí. Po 13:00 chtějí vyvěsit druhou část transparentu se vzkazem veřejnosti, uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

„Lidé mají do dnešní 13:00 možnost vybírat, která zpráva se k elektrárně hodí víc. Zda má spíše upozorňovat na zdravotní dopady elektrárny či na fakt, že elektrárna se měla místo prodlužování provozu uzavřít,“ uvedl Hrábek. V pondělí aktivisté vyvěsili první část transparentu s nápisem Již brzy.

Dva ze čtyř kotlů hnědouhelné elektrárny z roku 1979 podstupují modernizaci zhruba za 2,5 miliardy korun, po níž by mohly být v provozu do roku 2030. Greenpeace tvrdí, že podle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020. Vlastník elektrárny, společnost Severní energetická, již dříve uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Provoz elektrárny protest Greenpeace neohrožuje. Dva bloky jsou odstaveny kvůli modernizaci, zbývající dva kvůli nedávnému požáru dopravníku uhlí.

Podívejte se, co se v elektrárně dělo v pondělí:

noacojezase ( 4. října 2016 12:02 )

Zcela výstižné.

noacojezase ( 4. října 2016 11:59 )

Koukám, kolik je tady nepřejících, jediné co jim přeje je počasí.

zednik ( 4. října 2016 11:28 )

Obdivuhodnou logiku máš chlapče, že ty budeš Bc? Vezmi si je do svého obýváku, tam taky nikomu vadit nebudou.

Yarda ( 4. října 2016 11:18 )

A vadí tam někomu nebo něčemu? Pokud ne, tak bych je tam nechal, když je to baví.

pepisto ( 4. října 2016 10:28 )

Sundal bych je jako škodnou.Na co má armáda a policie odstřelovače.Bohužel to v naší pokřivené demogracii nejde,ale jak slezou okamžitě bych je legitimoval a po zjištění adresy odpojil od elektrické energie.Potom by ti bezmozci možná pochopili proti čemu protedtují. 

Zobrazit celou diskusi