Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pandí dvojčata ztrácejí ostych. Ve zlínské zoo už je mohou vidět návštěvníci

Autor: ČTK, Mii - 
26. září 2016
13:50

Ve zlínské zoologické zahradě se narodila dvojčata pandy červené. Mláďata jsou tři měsíce stará a pomalu začínají opouštět úkryty. Mohou je tak už vidět i návštěvníci zahrady. Chov pand je velice obtížný, a to proto, že je těžké sestavit vhodný pár, který by byl schopný reprodukce a byl spolu schopný žít. Novinářům v pondělí řekl zoolog Kamil Čihák.

„Ve volné přírodě jsou to zvířata, která se setkávají jen na dobu páření. Takže takhle společně, že se tolerují a respektují, to je obtížné sestavit. Hlavně je potřeba je sledovat a hlídat,“ uvedl zoolog.

Mláďata se narodila šestileté samici Chantal a stejně starému samci Kristiánovi. Pár přišel do zlínské zoo v roce 2011, Chantal z Francie a samec z Norska. Letošní mláďata nejsou jejich prvními potomky, loni se jim narodili dva a předloni jeden.

Ve zlínské zoo se narodila mláďata pandy červené. Ve zlínské zoo se narodila mláďata pandy červené. | ČTK

Porod byl podle Čiháka bez problémů, samice ihned začala mláďata přenášet z různých úkrytů do jiných. „Oproti minule jsme jich ještě přidali, mají po ploše výběhu rozmístěné duté kmeny,“ uvedl zoolog. Ve Zlíně zůstanou mláďata asi rok, poté koordinátor chovu rozhodne o jejich umístění v některé zoologické zahradě.

Malé pandy již kromě mateřského mléka začínají přijímat i jinou potravu, dostávají stejně jako jejich rodiče bambus, ovoce, zeleninu i maso. Dospělé pandy tráví spoustu času spánkem v korunách stromů, mláďata jsou podle Čiháka velmi šikovná a brzy po opuštění úkrytu začínají také šplhat po stromech.

Panda červená dokáže žít ve vysoké nadmořské výšce, až v 3500 metrech nad mořem. Žije v Číně, Nepálu, Barmě, vyhledává lesní porosty. Ve volné přírodě se však vyskytují stále méně, zejména kvůli kácení lesů a zmenšování přirozeného prostředí, kde mohou pandy žít. Zvířata jsou však také lovena pro kožešinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi