Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Opravdový zázrak: Panda porodila mládě! V Evropě se to povedlo jen dvakrát

Autor: lm - 
3. června 2016
10:42

Belgické zoo Paira Daiza slaví velký úspěch! Panda Hao Hao porodila mláďátko a hned se s ním všem pyšně pochlubila. Matce i mláďátku se daří dobře, ale ošetřovatelé varují, že ještě nemají vyhráno.

Ošetřovatelé zjistili teprve před dvěma týdny, že je šestiletá panda Hao Hao těhotná. Otcem je její partner Xing Hui. Mládě se narodilo ve čtvrtek a váží 171 gramů. Porod matku viditelně zmohl, ale stejně se svým synem všem hrdě pochlubila.

Matka i mládě jsou v pořádku, ale ošetřovatelé varují, že stále nemají vyhráno. „Pořád jsme v rizikovém období,“ vysvětlili. Panda Hao Hao porodila po umělém oplodnění.

Ve volné přírodě žije podle Světového fondu na ochranu přírody, který má pandu dokonce v logu, jen něco málo přes 1800 pand. V zoologických zahradách je na 300 těchto vzácných zvířat a jejich rozmnožování je v zajetí velmi obtížné. Každé takové narozené mláďátko je tak opravdový zázrak. V Evropě se to před Belgií podařilo zatím jen v Rakousku a Španělsku.

djaba ( 5. června 2016 20:30 )

Horší je , že na pokraji vyhynutí je dobrý člověk .

majojo ( 3. června 2016 16:42 )

Tak dneska sis to přečetla černé na bílém. A dokonce, což je s podivem, v Blesku.

modro ( 3. června 2016 14:42 )

Nikdy jsem neslyšela, že by samice zvířat byly těhotné, vždycky byly BŘEZÍ!

naidka ( 3. června 2016 11:15 )

Pandy jsou kouzelné. Velká gratulace Hao Hao . Je neuvěřitelné, jak je mládě maličké oproti hmotnosti matky a že ho v té podestýlce vůbec našla. Ošetřovatelé jí ho odebrali a dali do inkubátoru, snad vědí dobře, co dělají.

blekyn2012 ( 3. června 2016 11:00 )

Panda je nejkrásnější zvíře na této planetě! Lidstvo nesmí dopustit, aby pandy vyhynuly (jako například nosorožec bílý, na světě zůstali poslední tři jedinci nosorožce bílého! Je to velice smutné, je to tragédie ). Přeji, ať pandí mimi přežije a je z něj stejně úžasný plyšák, jako jsou ostatní pandy

Zobrazit celou diskusi